LTO Noord gaat in gesprek over gezonde voeding

  • LTO Noord
  • Interactie met de samenleving
  • Voorne - Putten
  • Regio Noord
  • Regio Oost
  • Regio West
  • Noord-Oost Twente

LTO Noord-afdeling Voorne-Putten gaat tijdens de Dutch Food Week in gesprek met onder andere een arts/onderzoeker, een gynaecoloog en een professor van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De week is van 9 tot en met 16 oktober.

‘Bij de afdeling verloskunde en gynaecologie lopen onderzoeken over gezonde voeding tijdens de zwangerschap’, vertelt LTO Noord-afdelingsbestuurslid Marjet Boogaard. ‘Er werd direct enthousiast gereageerd op ons verzoek om langs te komen voor een gesprek. Het is mooi als er aandacht is voor wat zij doen, daarin versterken we elkaar op 14 oktober. Diverse media zijn uitgenodigd om verslag te doen van ons bezoek.’ 

25 afdelingen van LTO Noord doen mee aan de Dutch Food Week. Ze gaan kratten met agrarische producten uitdelen bij diverse ziekenhuizen, scholen, GGD, instellingen en gemeenteraden. Zo gaat afdeling Noord Oost Twente, vergezeld van LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins, op bezoek bij FC Twente. 

Herkomst van voedsel

‘Met onze deelname aan de Dutch Food Week willen we de herkomst van voedsel benadrukken, dat dit wordt geteeld en geproduceerd in Nederland’, zegt Brenda Timmerman, bestuurder Markt & Maatschappij in regio Noord. ‘Daar moeten we als sector aandacht voor blijven vragen.’

De kracht van de sector zijn de gezonde, duurzaam geproduceerde en betaalbare producten, stelt Timmerman. ‘Dat is wat wij kunnen in Nederland. Als je niet weet wat hier wordt geproduceerd, komt de gedachte dat die producten wel gewoon kunnen worden geïmporteerd misschien sneller op. Daarom is en blijft het belangrijk te laten zien wat we hier doen als boeren en tuinders.’

Het thema van de Dutch Food Week 2021 is ‘Aan tafel’. LTO Noord zet, naast het uitreiken van producten, in op het organiseren van een gesprek ‘aan tafel’ met bijvoorbeeld een meester en juf van de basisschool, een dokter uit het ziekenhuis of gemeenteraadsleden. 

Timmerman: ‘In een gesprek met bijvoorbeeld een kok uit een verpleeghuis kun je vertellen over de variëteit aan voedsel dat van Nederlandse bodem komt. Die bewustwording willen we op een positieve manier op gang brengen in een gesprek en via het aanbieden van een mooi krat met producten zoals groenten, fruit, zuivel en vlees.’

Consument bereiken

Volgens Timmerman linken veel mensen gezondheid niet meer aan voeding. ‘Boeren leveren met hun product een bijdrage aan onze gezondheid. Op een basisschool heb je mogelijk de kans een klein stukje voorlichting te geven over het gezonde product van eigen bodem.’

‘Afdelingen kunnen hierin zelf kijken wat hen past’, geeft de regiobestuurder aan. ‘Het gaat erom dat je als voedselproducent de consument bereikt.’ 

De actie van de LTO Noord-afdelingen op 14 oktober is niet helemaal toevallig ook tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag. ‘Dat past natuurlijk mooi, om juist ook die dag Nederlandse appels, peren en groenten uit te delen’, besluit Timmerman.

Bron:

Nieuwe Oogst