Tienduizenden boeren in protest

  • Stikstof
  • LTO Noord

Woensdag protesteerden we in Stroe met tienduizenden boeren en sympathisanten tegen de stikstofplannen van het kabinet. LTO sprak samen met vertegenwoordigers van andere boerenorganisaties Daarnaast waren ook diverse politici uit de Tweede Kamer aanwezig.

Het werd een massaal protest dat in goede sfeer verlopen is. We hebben met alle landbouwpartijen één geluid laten horen. We mogen trots zijn op deze éénheid. En trots zijn dat we met zijn allen deze actie in zo’n korte tijd hebben opgezet. We bedanken iedereen die hieraan een bijdrage heeft geleverd.

Ons verhaal is overgekomen

Voorzitter Dirk Bruins: 'Wij kregen alle ruimte om ons verhaal over waarom dit stikstofbeleid absurd is te vertellen. Het is onhaalbaar en het betekent een kaalslag op het platteland. We willen perspectief voor de agrarische sector en dat is er niet met dit beleid. Ook burgers maken zich zorgen over de teloorgang van het platteland door dit plan. Ze kwamen ook hun steun betuigen. Dat vind ik mooi. Ons verhaal is overgekomen en daar ben ik blij mee.'

Eerste actie in een reeks

De gezamenlijk protestactie was de eerste landelijke bijeenkomst in een reeks van lobby en acties, die LTO de komende tijd zal uitvoeren om het absurde stikstofbeleid van tafel te krijgen. De komende weken voeren we dus nog meer acties uit. Samen met de partners wil LTO de politiek overtuigen om dit plan van tafel te vegen. Daarbij richten we ons op de landelijke politiek, maar vooral ook op de provincie en gemeente. Afgelopen tijd was er al intensief contact. 'En met goed resultaat.' Onder meer provincie Overijssel gaat door met haar eigen stikstofbeleid en ook provincie Gelderland kiest voor een eigen aanpak om te zorgen voor stikstofafname zonder kaalslag in het landelijk gebied.

 

Voorzitter Dirk Bruins over de absurde stikstofplannen en de kaartjes van het kabinet. "Op Vlieland woont bijvoorbeeld geen enkele boer, toch zie je een reductiedoel van 47 procent. Hoe wil je dat doen als er helemaal geen landbouw is.. Als mensen dat zien, dan denken ze: Ze snappen er in Den Haag helemaal niks van!"

 

De stikstofplannen brengen gevoelens van boosheid, verdriet en onbegrip met zich mee. Als LTO Noord hebben we ook aandacht voor de mens achter de ondernemer. Heb je behoefte aan een gesprek om je hart te luchten of zorgen te delen? Schroom niet om hulp te vragen: www.ltonoord.nl/ledenzorg