Van angst en onzekerheid is weinig te merken: ‘Je moet blijven investeren, want stilstand is achteruitgang.’
‘Koffie?’ Dat laat Roelof Timmermans zich geen tweede keer vragen bij de stand van LTO Noord. ‘Lekker’, zegt de 74-jarige veehouder. Samen met zijn kleinzoon Remco Boes en een collega is hij vanuit Drenthe afgereisd naar de polder voor de ATH.
Bij LTO Noord klopt Timmermans aan met zijn prangende vraag over ‘het nieuwe betalingsrechtengebeuren uit Brussel’. Wat moet hij doen? ‘Ik wil graag weten hoe de puntenclassificering werkt. Wat ik allemaal op korte termijn geregeld moet hebben. Het is mij niet duidelijk. Ik zie collega’s al klaver inzaaien en ik wil de boot niet missen.’
De vraag van Timmermans wordt genoteerd en hem wordt beloofd dat hij hierover door een deskundige wordt gebeld. Dat stemt hem tevreden. Want mede daarom is hij lid van LTO Noord. ‘Voor de adviserende en uitleggende rol die ze hebben.’
Het is uiteraard niet de enige reden waarom Timmermans deze dag niet op zijn bedrijf rondloopt. ‘Ik heb interesse in techniek en wil graag op de hoogte blijven.’
Voor Boes is de ATH een walhalla. ‘Ooit had ik de ambitie om het bedrijf van mijn opa over te nemen, maar ik sleutel liever.’ Hij volgt een opleiding voor monteur, specifiek voor agrarische voertuigen. Vier dagen in de week loopt hij stage bij een bedrijf dat ook op de beurs staat.
Veel jongeren
Het is opvallend hoeveel jongeren over het beursterrein lopen. Bussen vol worden bij de ATH afgezet. Ze volgen een agrarische opleiding. De beurs is voor informatie, maar ook voor de uitdaging om zoveel mogelijk ‘graaigoed’ te verzamelen. Petjes, emmers, tassen, pennen en de stand van POAH! zijn in trek bij deze leeftijdscategorie. Maar ook de LTO Noord-zakdoeksticker ‘Samen met de boer, voor ons allemaal’ en T-shirts vinden gretig aftrek.
Gerben Verhoef neemt het blauwe shirt ook graag aan. Hij is een dagje op pad met zijn vader Christiaan. Thuis in het Utrechtse Baambrugge helpt hij op de boerderij met veertig koeien en een zorgtak. ‘Blijven investeren’ is het motto van de jongen die zijn vader wil opvolgen.
Christiaan Verhoef stelt dat hij niet op de beurs is met de insteek iets te kopen, maar stilstand wel als achteruitgang ziet. ‘We hebben pas nog een nieuwe sleufsilo gekocht. Van de oude was de kuilplaat niet meer schoon te krijgen. Beter kuilen levert ook betere melk op’, stelt hij.
Zijn Drentse collega Timmermans, die afbouwend is, hoopt dat agrarisch ondernemers blijven vallen voor de verleiding van nieuwe machines. ‘Dan maar op basis van lease. Je hoeft niet angstig te zijn, als je maar verstandig bent. Pas heeft een boer nog 23 hectare Drents gebied opgegeven voor 70 hectare Gronings land. 6, 7 miljoen euro. Over twaalf jaar zeg je: wat een verstandige keuze. Boer zijn is ondernemen. Wie niet waagt, wie niet wint’, stelt hij.
Ondertussen delen Yvonne Verhorst en Lianne Ravestijn, beiden bestuurslid van LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard, stickers, koffie en tassen uit en verwijzen ze voorbijgangers naar de ijscokar. Elke interactie is gericht op een uitnodiging tot gesprek en daar zijn ze succesvol in.
Gemoedelijk
‘Ik had opstandige mensen verwacht, met heftige gesprekken over stikstof. Maar het is allemaal gemoedelijk, met leuke gesprekken’, zegt Ravestijn. De rode draad die ze na een ochtendje beurs al heeft ontdekt, is ‘dat iedereen vindt dat we als boeren naast elkaar blijven staan en de verschillende agrarische partijen zich niet uit elkaar moeten laten drijven’.
Ook Anja Doldersum, relatiebeheerder bij LTO Noord, heeft dat geluid veelvuldig opgevangen. ‘Er mag geen verdeeldheid komen. Ze willen allemaal een toekomst voor de agrarische sector. Het doel is hetzelfde, alleen is de een voor praten en de ander voor harde acties.’
Zesde editie AgroTechniek Holland
Volgens de organisator van de ATH was het evenemententerrein naast Walibi vier dagen lang de showroom voor ruim drieduizend trekkers en landbouwmachines van meer dan vijfhonderd merken. De beurs, die dit jaar op woensdag 14 september van start ging en dagelijks tot en met 17 september van 10 tot 17 uur was geopend, wordt sinds 2010 bezocht door zo’n 50.000 veehouders, akkerbouwers, loonwerkers, studenten en andere professionals in de agrarische sector.
Dit jaar, tijdens de zesde editie van de ATH, was het voor het eerst mogelijk voor exposanten om op hun stand nieuwe technieken of machines te demonstreren. Ook nieuw was de gelijktijdige aanwezigheid van de beurs GroenTechniek Holland.



Beeld: Studio Kastermans