Pilot brandveiligheid in stallen

LTO Noord projecten heeft de handen ineen geslagen met de Veiligheidsregio Friesland, om een project op te starten over brandveiligheid in stallen. Dit naar aanleiding van de recente stalbranden in Nederland. In het provinciaal overleg werd gevraagd of er afdelingen waren die wilden helpen bij de opstart. ABO Ooststellingwerf heeft zich hiervoor aangeboden en op 5 juni is er voor een kleine groep belangstellenden een eerste bijeenkomst gehouden. De bijeenkomst werd gehouden op het bedrijf van de familie Boersen, die in 2016 een stalbrand hebben gehad. Van Brandweer Fryslan waren twee mensen aanwezig.

Tijdens de bijeenkomst deed de familie Boersen het verhaal van de brand op hun bedrijf, dit maakte diepe indruk op de aanwezigen. Vervolgens hadden de heren van de brandweer aan de hand van vragen nog een aantal feiten over boerderijbranden en andere calamiteiten op landbouwbedrijven op de beamer gezet. De vragen werden in quizvorm gesteld; aanwezigen dienden steeds een groen of rood papier op te steken. Hierna volgde een rondgang over het bedrijf, waarbij samen met iemand van de brandweer werd gekeken wat veilig was en wat juist niet. Aan het eind van de middag werd elke deelnemer gevraagd om 1 ding te noemen waarmee ze thuis aan de slag wilden gaan. Dit waren heel uiteenlopende antwoorden, maar iedereen wist wel iets te noemen.

Ondanks de planning (op een middag in juni met mooi weer) was het een zeer geslaagde bijeenkomst, en zeker voor herhaling vatbaar. LTO Noord projecten zal samen met Brandweer Fryslan en de ABO bekijken hoe verder invulling kan worden gegeven aan het project.

Het verslag van de bijeenkomst en de presentatie van Brandweer Fryslan kunt u downloaden door op de link te klikken.