Lochem actie Achterhoek Noord

930 burgers tekenen tegen voermaatregel

Op de weekmarkten van Lochem en Borculo is woensdag door LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord een handtekeningenactie gehouden tegen de omstreden voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten.

In totaal werden er 930 handtekeningen opgehaald door de LTO-afdeling, die werd gesteund door regionale dierenartsen. Die zijn na afloop van de actie direct aangeboden aan de lokale politiek met het verzoek de regering op te roepen de voermaatregel aan te passen of te schrappen.

De boeren kregen overwegend positieve reacties van de marktbezoekers, zegt melkveehouder Robbert Haijtink uit Laren, een van de initiatiefnemers. ‘We hebben aan veel burgers goed kunnen uitleggen waarom we er stonden en waarom de voermaatregel in onze ogen niet werkt.’

Ook mensen die aanvankelijk niet wilden tekenen, waren uiteindelijk vaak over te halen om dit wel te doen. ‘Dat kostte soms wel wat tijd’, aldus Haijtink. Hij merkte dat best veel burgers op de hoogte waren van de maatregel. ‘Zowel Lochem als Borculo zijn ook wel agrarische regio’s, veel mensen hebben direct of indirect met de sector te maken. Opvallend was ook dat veel vakantiegangers de petitie tekenden.’

Ook elders zijn recent oproepen gedaan aan de lokale politiek om een signaal af te geven richting het rijk. Ook stuurden burgemeesters en wethouders uit de Regio Foodvalley al een brief naar minister Schouten over de maatregel.

Bron: Nieuwe Oogst