Een echte toerist

Vanuit onze hotelkamer in Amsterdam even de tijd genomen voor deze column. Normaal gaan wij deze tijd naar de zon maar nu even een paar korte uitstapjes in eigen land.

Begin deze week nog wat opruimwerk gehad in de schuur omdat wij vorige zaterdag Kom in de Kas hadden. Kom in de Kas is altijd een mooie aanleiding om de schuur op te ruimen en al de ramen te zemen. In deze periode hebben wij niet zoveel bloemen dus kan ik wat gemakkelijker weg. Wij hadden nog een bon liggen voor 1 van de mooiste restaurants in Amsterdam, dus die hebben wij verzilverd. Wat kan dineren toch fantastisch zijn.

Wat een drukte in Amsterdam maar ook veel mensen ontmoet bij Kom in de Kas. Sommigen van ver weg, anderen van heel dichtbij. Het blijft telkens weer een mooie aangelegenheid om ons verhaal te vertellen waar wij met ons vak mee bezig zijn. De term duurzaamheid en verantwoord telen zijn deze dag vaak genoemd. Zelf zijn wij in januari gestart met de trajecten MPS GAP en MPS GRASPP. Deze certificering eist 1 grote klant van ons. Tja, zo niet is stoppen met leveren. De keuze was niet moeilijk omdat wij voorzien dat de komende jaren deze certificering door meer klanten gevraagd zal worden. Dan kan je het beter maar gelijk regelen. Ik heb hier de nodige uren in gestoken. Over 2 weken de audit en dan nog 3 maanden registreren. Dan hopen wij het MPS GAP en GRASPP label te mogen gebruiken. Ik heb zelf ook nog een cursus weerbaar telen gedaan om nog dieper op dit onderwerp in te kunnen gaan.

Terug naar Kom in de Kas. Ik verbaas mij er toch telkens weer over dat veel mensen heel weinig van ons vak afweten. Bezoekers die al hun hele leven wonen in Rijnsburg hebben geen idee wat er vandaag aan de dag in de kassen gebeurt. De termen weerbaar telen en biologische bestrijding zijn voor velen vreemd. Daarom is en blijft Kom in de Kas een prachtig initiatief. Maar wat gaat er in onze communicatie richting de ’andere Nederlanders ’ dan mis. Als ik in Amsterdam al die mensen zie lopen denk ik gelijk: jullie weten waarschijnlijk ook niets over ons vak. Alleen de koppen in de krant over verhoogde concentratie gewasbeschermingsmiddelen rond bollenvelden, doodgespoten velden, verlaagde populatie bijen door landbouwgif en 85% minder insecten door de agrarische sector etc. halen de krant en maken stemming. Een kop in de krant dat de glastuinbouw afgelopen jaren wel 10-20 % minder chemische middelen is gaan gebruiken en dat 40-60 % minder vervuild water geloosd wordt zal nooit de voorpagina of Zembla halen. Dat is erg jammer. Bij Kom in de Kas hadden wij een tafel met vele biologische bestrijders tentoongesteld. Vele mensen waren echt geïnteresseerd hoe dit werkt en hoeveel minder belastend dit voor het milieu is. Kunnen wij hier niet meer spektakel van maken zodat de redacteuren deze successen wel in hun berichtgeving gaan opnemen?

Het is tijd voor ontbijt. Straks nog even de stad in. Misschien wel iemand aanspreken in hoeverre mensen iets van de agrarische sector weten. De Keukenhof als verlengstuk van de sector kan misschien een mooie springplank zijn. Trouwens, daar gaan wij vanmiddag heen. Ik voel mij echt een toerist in eigen land. Amsterdam en Keukenhof.
Ik wens u allen goede zaken en een prachtig Pasen.

Peter van Tilburg


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.