Nieuwsbrief november 2019

Leren bij de Boer officieel van start!

Kinderen laten zien, beleven èn leren waar het voedsel vandaan komt. Dat is het doel van het nieuwe educatieplatform 'Leren bij de Boer', dat op 9 oktober is gelanceerd. In dat kader verzorgde Gerina van den Brink voor schoolkinderen een ‘boerenontbijt’ bij geitenboerderij Jowis Zolder in Lunteren. Daarna mocht een rondleiding langs de geiten mocht uiteraard niet ontbreken.

Lancering
Even verderop, in Barneveld, gaf de Barneveldse burgemeester Asje van Dijk het officiële startsein voor het nieuwe platform door een grote banner te plaatsen bij het pluimveebedrijf van de familie Bouw. Vervolgens werd er samen met de kinderen ook op dit bedrijf genoten van een feestelijk ontbijt, waarbij kok Huub Oudshoorn alles over het ei vertelde, liet zien en proeven. Op hetzelfde moment vond het boerenontbijt bij Jowis Zolder plaats. Hier prikte Willemien Vreugdenhil, wethouder in Ede, een vorkje mee om de officiële start van Leren bij de Boer te vieren. Om de lancering nog eens extra te onderstrepen, verzorgde melkveehoudster Janet van Ginkel in Renswoude op vrijdag 11 oktober een boerderijles. 
 
Food Week
De officiële lancering van het platform voor boerderijeducatie in de Gelderse Vallei vond niet toevallig in deze periode plaats, licht Gert van de Bor, voorzitter van Leren bij de Boer, toe. ,,Tot en met 16 oktober staat Nederland in het teken van de Dutch Food Week en deze educatielessen zijn pas het begin van veel meer. Scholen in de Gelderse Vallei en regio FoodValley zijn van harte welkom om met de klassen een bezoek aan boerderijen in de omgeving te brengen. Zo leren de kinderen op een leuke manier waar het voedsel vandaan komt en zien ze met eigen ogen met hoeveel passie een boer voor zijn dieren zorgt. Maar'', vervolgt hij, ,,er is nog veel meer te beleven. Naast het verzorgen van de dieren zelf, is er veel te leren over natuur, techniek, transport en logistiek. Daar liggen ook veel beroepsmogelijkheden.'' Hij houdt even in en vervolgt. ,,Eigenlijk zou iedere basisschoolleerling een boerderij moeten bezoeken, zodat ze ook voor later een reëel beeld hebben van wat er gebeurt. Dat missen we nu in de maatschappij.'' 
 
Les boeken
Op de website www.lerenbijdeboer.nl  kunnen scholen meer lezen over het nieuwe platform, kennis maken met de educatieboeren en natuurlijk direct een les boeken. Leren bij de Boer is een initiatief van LTO Gelderse Vallei en Promotie Veehouderij Barneveld.  
 
 
Bijschrift foto:
Groep 6 van Basisschool de Bron uit Veenendaal bij Jowis Zolder, samen met educatieboerin Gerina van den Brink (uiterst rechts), wethouder in Ede Willemien Vreugdenhil (tweede van rechts) en Conny van den Top (links) namens LTO Gelderse Vallei.  

De volledige nieuwsbrief leest u hier