Mogelijk eerste wolvenaanval in werkgebied LTO Gelderse Vallei

  • Gelderse Vallei

Op een schapenhouderij tussen Nijkerk (GE) en Putten heeft in de tweede helft van vorige week een wolvenaanval plaatsgevonden. Zo vermoedt LTO Gelderse Vallei. Bij de aanval kwamen tussen de vijf en tien schapen om het leven.

Momenteel vindt er via BIJ12 een DNA-onderzoek plaats om uit te wijzen of het daadwerkelijk om een wolvenaanval gaat.

Ondanks dat de Gelderse Vallei grenst aan de Veluwe, (aangewezen wolvengebied) gaat het vermoedelijk om de eerste wolvenaanval in het werkgebied van LTO Gelderse Vallei. Het is in ieder geval het eerste bericht van een wolvenaanval in het gebied dat het bestuur van LTO Gelderse Vallei bereikt. „Het is lastig om daar uitsluitsel over te geven want boeren zijn niet verplicht om een aanval te melden bij ons,” zegt bestuurslid Niels Wassenaar. „Het is de eerste keer dat wij vernemen dat een collega-boer uit ons gebied met een wolvenaanval te maken heeft gehad, maar er zijn wel meerdere meldingen binnengekomen dat er wolven gezien zijn.”

Wat het bestuur betreft, blijft het ook bij deze ene aanval. LTO Gelderse Vallei pleit voor het minimaal gedeeltelijk opheffen van de beschermde status van de wolf om afschot en bejaging mogelijk te maken in agrarische gebieden. „Deze discussie móet plaatsvinden en is in de Europese Commissie ook gestart. Door de beschermde status kunnen jagers wolven niet afschieten, maar het kan toch niet zo zijn dat gezonde dieren lukraak door wolven afgeslacht worden.”

Walter Rozendaal, eveneens bestuurslid LTO Gelderse Vallei: „Wolven die voor overlast zorgen, moeten bejaagd kunnen worden. Deze aanvallen vinden plaats op eigen terrein en dan krijg je te horen dat je de schapen nog beter moet beschermen. Hoe dan? Door ze in huis te halen zeker?”

Alleen beschermd in aangewezen leefgebieden

Wassenaar ziet graag dat er gesubsidieerde wolfwerende hekken om agrarische gebieden gezet worden en dat het afschotverbod voor wolven enkel geldt in aangewezen leefgebieden. Op het moment dat een wolf zich wel roert op landbouwgrond, moet het mogelijk zijn deze te bejagen. „Uiteindelijk zijn wij boeren dag en nacht met zorg voor dieren bezig. Als je 's avonds je schapen gezond achterlaat en 's ochtends een afslachting aantreft, dat doet wel wat met je.”

 

Bron:

Vee & Gewas