Bezoek Tata Steel Heemskerk 3

Buren krijgen rondleiding bij Tata Steel

Tuinders uit Heemskerk, ofwel de buren van Tata Steel, kregen vorige week een rondleiding door de fabriek van het staalbedrijf in IJmuiden.

 ‘Het was indrukwekkend om te zien hoe platen staal door de warmbandwalserij gingen’, vertelt de voorzitter van LTO Noord-afdeling Heemskerk e.o., Robbert de Wit. 

‘Bij 1.500 tot 1.600 graden gaan de platen door zeven walsen, waarbij ze van 25 millimeter naar 1,5 millimeter dikte worden geperst. Dat is echt kneiterheet en daar komt veel kabaal bij kijken, het blijft toch staal. De platen worden na het walsen opgerold en weggezet.’
Aanleiding voor het bezoek aan de fabriek van Tata Steel is dat eind vorig jaar de tuinders een nieuwe schadeovereenkomst hebben getekend met het bedrijf. ‘Ter bezegeling van deze overeenkomst zijn we door Tata Steel uitgenodigd voor een rondleiding’, zegt De Wit.

Buren van staalfabrikant
‘Je bent de buren van de staalfabrikant, het was heel interessant om de fabriek eens van binnen te bekijken. Ook de leden waren enthousiast over de rondleiding. Die werd gegeven door een dame die al veertig jaar bij het bedrijf werkt en enorm veel kon vertellen over de processen in de fabriek. Met een busje gingen we het hele terrein over. We keken onder andere bij de warmbandwalserij.’
Aan het opstellen van de nieuwe schadeovereenkomst ging 1,5 jaar overleg tussen het LTO Noord-afdelingsbestuur en Tata Steel vooraf. ‘De termijn van de oude schaderegeling liep af, we moesten sowieso om tafel voor een nieuwe’, blikt De Wit terug.

Oude regeling
‘In de oude regeling waren een aantal eisen opgenomen, bijvoorbeeld dat tuinders geen nieuwe gewassen mochten telen die fluorgevoelig zouden zijn, zoals broeitulpen. Dat wilden we uit de nieuwe regeling hebben. Tata Steel wilde op zijn beurt een aantal risico’s uitsluiten. We zijn er in overleg met elkaar goed uitgekomen.’
In de overeenkomst van december 2018 is de vergoeding – zonder maximumjaarbedrag – geregeld van aantoonbare schade aan gewassen, veroorzaakt door calamiteiten in bedrijfsactiviteiten van het staalbedrijf. Met de focus op fluoride. De schadeovereenkomst is opgesteld door LTO Noord Heemskerk e.o. in samenwerking met Tata Steel.

Bron: Nieuwe Oogst