Veearts Maaike

Geslaagde filmavond

Op 28 nov. hebben we in bijzijn van Maaike zelf, de hoofdpersoon in de film, en de filmmakers de film gezien van haar als zeer gepassioneerde dierenarts met gevoel voor mens en dier.

Onze voorzitter Lammert Westerhuis verwelkomt bijna 140 mensen in het Trefcentrum te Bedum. Hierbij zijn naast onze leden ook klanten van de dierenartsenpraktijken Van Stad tot Wad en N W Groningen te Winsum aanwezig.

Na de koffie en het opstarten van de anderhalf uur durende film hebben we kunnen meemaken hoe het werk van een dierenarts er uitziet in de huidige tijd op melkveehouderij bedrijven en hoe regelgeving ingrijpt in de bedrijfsvoering en het leven van de boeren en hun gezinnen. Het werk als dierenarts is naast het behandelen van zieke dieren veelal verschoven naar het voorkomen ervan, bedrijfsbegeleiding in alle facetten.

Maaike -die al vroeg de ambitie had dierenarts te worden- zien we in haar gedrevenheid werken bij zeer uiteenlopende bedrijven. Van boeren en hun gezinnen met verschillende ambities en stadia van ontwikkeling, maar die allemaal met veel passie en gevoel omgaan met hun dieren. Wij herkennen vooral de spannende momenten als het met behulp van de dierenarts positief afloopt maar ook als het anders gaat of moet zoals gehoopt.

Als rode draad in de film zien we Maaikes brede kijk op de wereld van de dierhouderij in Nederland en daarbuiten waarbij ze zich herhaaldelijk afvraagt hoe we in de toekomst dieren blijven gaan houden. Het reduceren van antibiotica en bv hoe we omgaan met de kalveren. Ontroerend is te zien hoe Maaike “ haar boeren en collega s” moet gaan verlaten voor het grote doel ,haar bijdrage te leveren in beleid via KNMvD en recent haar werk bij LNV.

In de discussie met Maaike en de filmmakers na de film blijkt dat de film die nu nog nationaal en straks waarschijnlijk internationaal uitkomt met soms toch wel heftige beelden geen afbreuk doet aan de boer burger verhouding, In tegendeel het is realistisch . We moeten open zijn en eerlijk onze zorgen delen met de omgeving .

Maaike en de filmmakers zeggen met veel interesse en respect terug te zien op een goede tijd en bedanken de boeren en hun gezinnen voor de openheid en loyale meewerken aan de documentatie.