Geef criminelen geen kans op uw erf

De veiligheidsregio Twente wijst regelmatig inwoners en (agrarische) ondernemers op de gevaren en gevolgen als criminelen u benaderen voor het huren van bijvoorbeeld een leegstaand pand. Hieronder een overzicht waar u op moet letten.

Steeds meer mensen in het Twentse buitengebied worden benaderd door criminelen die een leegstaande schuur of woning willen huren. Zij willen het pand bijvoorbeeld gebruiken voor een illegale hennepplantage.

Risico en Gevaar 
Naast gevaren als brand, wateroverlast en schade aan gebouwen, zit er voor de pandeigenaar ook groot juridisch risico aan de verhuur aan criminelen. U bent namelijk als eigenaar verantwoordelijk voor wat er in uw panden en op uw erf gebeurt. Kijk dus goed uit aan wie u verhuurt!

Tips 
Zorg dat u weet aan wie u verhuurt. Controleer identiteitsbewijzen en of uw contactpersoon ook de gebruiker wordt. Stel een huurcontract op dat wordt getekend, waarin duidelijk staat voor welke activiteiten het pand gebruikt mag worden. Zorg dat u altijd het pand in mag om te controleren of men zich aan de afspraken houdt. En heel belangrijk: accepteer alleen betalingen via de bank en geen contant geld.

Signalen
 
Voor een overzicht van verdachte signalen kunt u kijken op de site van de Veiligheidsregio Twente.

Ondermijning 
Criminelen hebben gewone mensen uit de bovenwereld nodig om hun criminele activiteiten uit te voeren. Het gaat hier om georganiseerde criminaliteit. Dit noemen we ondermijning. De samenleving wordt hierdoor verzwakt en mensen voelen zich onveilig. Lees meer over ondermijning.

Wat kunt u doen? 
Meld verdachte situaties bij de politie: 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.