Minister Grapperhaus bezoekt LTO

Vanmiddag bracht de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, een werkbezoek aan de regio Midden-Nederland. Het werkbezoek stond in het teken van de integrale aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in de regio. Na bezoeken aan Utrecht en Soest eindigde de tour aan de Alikruikweg in Biddinghuizen, op de boerderij van Corné en Jacqueline van Turnhout.

Dat een bezoek van een minister anders is dan dat van een 'gewone' ambtenaar, bleek direct al wel uit de aanpak. Ondersteunende medewerkers waren vooraf al aanwezig, maar ook politie en beveiliging hadden een rol te vervullen. Al was de Dronter politie er natuurlijk ook gewoon als belangstellende aanwezig. Zo vaak komt de hoogste leidinggevende niet op bezoek. De middag ging bovendien vooral over veiligheid en aanpak van criminaliteit.


Aanpak criminaliteit
De aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in Midden-Nederland heeft alles te maken met drugs, en dan met name cocaïne. Midden-Nederland speelt een grote rol in de (inter)nationale cocaïnehandel. Tijdens zijn werkbezoek krijgt de minister een inkijkje in wat de regio (gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samen) doet om haar aanpak van ondermijning in het algemeen te versterken en de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit in het bijzonder duurzaam te verstoren.


Rondleiding bij Van Turnhout
Afsluitend aan het bezoek was er een persgesprek met minister Grapperhaus, Liesbeth Maas van de nationale politie, Natasja van Collenburg van het Openbaar Ministerie en Frans Backhuijs van de Taskforce Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit. Maar voordat het gesprek met de pers werd gevoerd, kreeg de minister eerst een rondleiding op het bedrijf van Corné van Turnhout.
Geanimeerd gesprek
Van Turnhout ging ontspannen om met het toch wel bijzondere bezoek aan zijn bedrijf. Direct bij aankomst van de minister knoopte hij het gesprek aan en vond in de minister een geïnteresseerd en luisterend oor. Onderwerp van gesprek waren het algemene reilen en zeilen op het bedrijf, maar vooral ook wat er aan wordt gedaan bij boerenbedrijven in ons buitengebied om criminaliteit zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Het kan daarbij gaan om inbrekers, mensen die overdag agrarisch materieel willen stelen of ook om milieuactivisten die zich toegang verschaffen tot een bedrijf.


Na een bezoek van meer dan een half uur stond voor Grapperhaus de volgende afspraak alweer op de planning, waarna de geblindeerde stoet Biddinghuizen weer achter zich liet.

Bron: BHZNet