Koninklijk bezoek voor familie Lugtenberg

  • Salland
  • Regio Oost
  • Overijssel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten dinsdagmiddag een bezoek aan het melkveebedrijf van Tom en Ellis Lugtenberg in het Overijsselse Olst. Het bezoek stond in het teken van het vermogen van de regio Salland om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

Maxima en WA in Salland Nw Oogst

‘De koeien zien er heel gezond uit’, merkt koningin Máxima op terwijl Tom Lugtenberg samen met dochter Jolien het koninklijk paar uitleg geeft over het kruidenrijke grasland waarin de koeien grazen.

Het koninklijk paar toonde zich bijzonder geïnteresseerd in het bedrijf van de familie Lugtenberg en de samenwerking die zij met andere partijen hebben om een eigen zuivelketen op te zetten.

Ellis Lugtenberg legde uit hoe dat op Sallandse wijze in zijn werk gaat. ‘Er wordt veel aangejaagd en gestimuleerd, maar transitie moet tussen de oren zitten. En het kan alleen met organisatiekracht. Hier in Salland hebben we veel mogelijkheden doordat we elkaar kennen.’

Collega-melkveehouder Rudie Haarman, tevens afdelingsvoorzitter van LTO Noord, was een van de mensen die in gesprek ging met de koning en koningin over de transitie naar landschapsinclusieve landbouw en de uitdagingen en kansen van het opzetten van een eigen zuivelketen. Hij legde uit dat ze er in Salland niet op zitten te wachten om allerlei regels van bovenaf opgelegd te krijgen. ‘Dit is van oudsher al een agrarisch gebied. Onze kracht is samen dingen oppakken. We doen het hier graag zelf.’

De pers was massaal uitgerukt om het bezoek van de koning en koningin te registreren.

Bron:

Nieuwe Oogst