Ledenbijeenkomst met Sjaak van der Tak

  • Salland

Donderdag 25 februari hebben we een onlinebijeenkomst georganiseerd: In gesprek met Sjaak van der Tak.

Sjaak van der Tak (per 1 januari onze nieuwe voorzitter van LTO Nederland) ging deze avond in gesprek met leden van onze afdeling. Veel vragen waren vooraf al gemaild. Ook op de avond zelf werden er nog veel gesteld. De vragen gingen over heel veel verschillende onderwerpen.

Over de gesprekken met CBL gaf hij aan dat er begin april meer duidelijkheid komt. Hij vindt het absoluut niet de bedoeling om hier eindeloos over te overleggen\vergaderen. Zijn standpunt is: “Als de supermarkt wil dat we verduurzamen dan moeten zij ons betalen”. Mocht dit niets opleveren dan staat hij nog steeds open voor een verdere samenwerking met Farmers Friendly

Een vraag van een lid was: Hoe kom je als goedwillende boer met max emissie <1 mol aan een NB-vergunning? Hierop was het advies van Sjaak om bij een positieve weigering, hier bezwaar tegen te maken.

Een andere vraag luidde: Hoe komt het dat op zeer belangrijke thema’s (zoals stikstofwet en overleg CBL) het niet lukt om als landbouw tot een gezamenlijk standpunt te komen? Sjaak gaf hierbij aan dat hij met alle partijen in gesprek is en ook probeert te blijven. Volgens hem heeft het tijd nodig om het front weer gesloten te krijgen. Hij heeft als doel om elkaar op te zoeken, elkaars belangen te horen en zo vertrouwen op te bouwen. Dan kunnen we weer samen resultaat boeken. Want samen kom je verder.

Nog een vraag die gesteld is: Langdurige vergoeding, met natuurdoelen. Hoe trekken we dit naar ons toe? Sjaak antwoordde hierop dat we moeten proberen om dit met de gebiedsanalyse naar ons toe te halen. Hier liggen wellicht kansen. Maar het blijft een feit dat we niet groen kunnen doen als we Rood staan.

Ook het project Land van Waarde in Salland Noord is onder de aandacht van Sjaak gebracht. De samenleving vraagt van alles. Terwijl het verdienmodel achter blijft. Ook bij Land van Waarde zien we dat. Sjaak ziet hier kansen voor in de gebiedsgerichte aanpak en hij probeert hier in Brussel ook aandacht en geld voor te vinden. Level playing is het uitgangspunt. In Nederland moeten we er niet nog een top bij bovenop doen.

Verder kwamen aan bod het landbouwcollectief, zonneweides op vruchtbare waardevolle landbouwgrond, het vertegenwoordigen van alle sectoren binnen LTO en het verdienvermogen als topprioriteit.

Sjaak gaf aan het prettig te vinden om in gesprek met leden te gaan. Op deze manier leert hij ontzettend veel van de diverse sectoren, de problemen waar men tegen aan loopt, de zorgen die er zijn en de diversiteit in de bedrijfsvoering. Dit kan hij dan meenemen naar de diverse overleggen\gesprekstafels.

We willen Sjaak en onze leden hartelijk bedanken voor hun deelname aan deze avond.

Bestuur LTO Salland