Lage aanvliegroutes over Overijssel naar vliegveld Lelystad

Al vele jaren is er sprake van dat Vliegveld Lelystad uitgebreid wordt. Er zijn verschillende varianten voor aanvliegroutes genoemd en er zijn af en toe artikelen in de krant geweest. Maar het werd nooit zo concreet dat iemand zich geroepen voelde actie te ondernemen.

Je denkt: het zal wel meevallen. Je denkt: ze leggen toch geen vliegroutes over een woonplaats. Je denkt: dat kunnen ze toch niet maken. Maar… het gaat wèl gebeuren. Die routes komen wèl over de woonplaatsen, of rakelings erlangs. 

De vliegtuigen komen op 6000 ft hoogte (dat is minder dan 2 km) aanvliegen vanuit het Oosten. Indien het druk is draaien ze één of meerdere rondjes in een grote cirkel rond Hellendoorn en de Sallandse Heuvelrug om in het slechtste geval af te dalen naar 3000 ft (dat is minder dan 1 km). In het geval dat de wachtruimte gebruikt wordt gaan ze op 1 km of nog lager verder het Vechtdal in, in de richting van Zwolle. Meer informatie en feiten over over de voorgestelde aanvliegroutes vindt u op de website van Hoogoverijssel.

Voor agrarische ondernemers zit het gevaar met name in de grote extra stikstofuitstoot van vliegtuigen, dit kan er voor zorgen dat er minder ruimte overblijft voor ontwikkeling voor de toekomst. Daarnaast zal natuurlijk het geluidsoverlast een rol spelen,wat voor ieder van ons geldt. 

Teken hier de petitie 'Red Overijssel -  Aanvliegroute naar Lelystad; kan hoger, moet hoger'!