Melkvee

Weblog 'Ik geef de pen door aan...' Willemien Laarman

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Willemien Laarman.

In de vorige weblog was een prachtige stuk te lezen  van Gerlinde Hartkamp over hoe het is om als jonge vrouw je draai te vinden op de boerderij!
Van haar kreeg ik de vraag om de  volgende weblog te schrijven, over hoe ons gezinsleven is veranderd nu we met een melkrobot melken.
Eerst maar even het voorstel rondje!

Ik ben Willemien Laarman. Getrouwd met Stefan en samen met onze 4 kinderen wonen wij in Dalfsen.
Wij zijn de derde generatie die op de boerderij wonen waar we een melkveebedrijf runnen met  95 stuks melkkoeien en 65 stuks jongvee. Daarnaast werk ik met veel plezier voor ca 20 uur in de week op een leuk, gezellig tuincentrum in Ommen.
Wij melken sinds december 2015 met het 2 box systeem van GEA, daarvoor molken wij met een 2x8.
Met vier kinderen heb je de handen wel vol ` s-ochtends,  zorgen dat iedereen z`n  kleren aan heeft, haren strak in de gel zit , boterhammen achter de kiezen heeft , tasjes gevuld zijn en go!!!. Vervolgens nog even zorgen dat ze op tijd op school afgeleverd worden.
En toen eind 2015 onze melkrobot zijn intrede maakte bij huize Laarman gingen de jongste twee net naar de basisschool. De robot kwam dus aan de late kant volgens mij, want als alle kids op school zijn zijn de grootste tropenjaren wel voorbij.  Maar ja niks meer aan te doen.  
Zou er dan veel veranderen in ons gezinsleven met een melkrobot?

Zeker, maar voor in het voorhuis was het minder nodig. De kinderen waren al groter, zelfstandiger en loopt  het als een geoliede trein.
Maar wat is het leuk dat je vader je nu wel eens kan weg brengen naar school of mee kan rijden met de voetbal, ook al is het heel vroeg in de ochtend! 
En wat is het fijn om nu met z’n allen aan tafel te kunnen eten zonder tijdsdruk van het melken. Nu is tijdsdruk de sport van de kinderen.
En het is prettig om langer te kunnen blijven op feestjes en verjaardagen en papa niet meer hoeft te melken op die gezette tijden. En zoals pas gezellig uit eten met je gezin!

De robot geeft dus veel meer flexibiliteit!
De robot geeft een produktie stijging door het 3 maals daags melken.
De GEA robot noem ik ook wel eens  gekscherend de minnares van Stefan. Als ze belt als er wat aan de hand is daar reageert Stefan sneller op het bericht als dat ik wat vraag…
Het is duurder melken als een traditioneel systeem, vooral nu de robot niet helemaal vol zit door de wetgeving. 
Al met al zijn we wel overtuigd van de voordelen en gaat zij er hier niet meer uit!!

Nu mag ik de pen door geven aan mijn buurman Gert van de Kolk.  Hij gaat dit jaar sinds jaren de koeien weer naar buiten doen. Ik ben benieuwd waarom hij dit doet en hoe hij verwacht dat gaat lopen het komende weideseizoen. Gert, succes. 

Afdeling Vechtdal

Afdeling Vechtdal

LTO Noord afdeling geeft in de weblog rubriek 'Geef de pen door' ...

Naar alle weblogs van Afdeling Vechtdal

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.