Weblog 'Ik geef de pen door aan...' Gert van de Kolk

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Gert van de Kolk

In de vorige weblog heeft Willemien Laarman een mooi stukje geschreven over de invloed van de melkrobot op het gezinsleven. Ze heeft mij gevraagd iets te schrijven over het feit dat we de melkkoeien , na 10 jaar, weer buiten doen.

Mijn naam is Gert van der Kolk, samen met mijn vrouw Linet heb ik een melkveebedrijf dichtbij Lemelerveld. We hebben 2 zonen en een dochter.
De ca. 80 koeien worden sinds 2014 gemolken met 2 Lely robots. Vanwege de kleine huiskavel werd er al jaren niet meer geweid, er is ongeveer 10 ha beschikbaar. Opstallen beviel ons prima, alles in een keer maaien en bemesten is erg praktisch. Sinds 3 jaar doen we aan deelweidegang, wat inhoud dat we pinken en kalveren wel weer zijn gaan weiden. 
Door de aantrekkingskracht van meer melkgeld, heb ik me aangemeld bij onze fabriek, FrieslandCampina, om planet proof melk te leveren. Een van de voorwaarden  daarvan is dat de melkkoeien moeten weiden. Toen bleek dat we aan alle andere voorwaarden voldeden hebben we besloten de koeien naar buiten te doen. Met 1,5 cent weidepremie en 1 cent ( volgend jaar 2 cent) planet proof premie is dat zeker de moeite waard !

Na een week knutselen met palen, draad, lint en hekken hebben we op 4 april de deuren open gezet. Met hulp van enkele buren, die her en der rondom het land stonden is dat prima gelukt. Ruim de helft was nog nooit buiten geweest. 
Samen met een weidecoach hebben we een plan van aanpak gemaakt. Het beschikbare land verdeeld in 7 percelen waarvan in het voorjaar 3 gebruiken om dagelijks om te weiden. Doordat  de helft van het koppel het weiden nog moet leren gaat er nog niet zoveel gras in en wordt er redelijk wat mooi voorjaarsgras ‘versmeerd’.  Rond 9 uur doe ik ze naar buiten en sluit ze zo’n 3 uur op, wanneer dan het draad weer open gaat , gaan ze op een draf weer naar binnen. Maar na verloop van tijd lopen er dan toch wel weer een 25 buiten. Met in totaal ongeveer 5 uur per dag weiden moeten ze een kleine 5 maand buiten lopen om aan de verplichte 720 uur te komen.
Nu, na ruim 3 weken weiden, gaat het steeds iets beter. Zowel de koeien als de boer komen beter in het ritme. De koeien geven dezelfde hoeveelheid melk met een wat hoger eiwit gehalte en lager vet. Dinsdag na Pasen hebben we de andere te weiden percelen ingekuild , zodat ze binnenkort in het etgroen kunnen. 

Toevallig kwam er een berichtje langs dat je dit doek gratis kunt bestellen dus dat was snel geregeld. De vele fietsers die hier over de Kanaaldijk rijden kunnen nu ook genieten van weer meer koeien buiten!
Ik geef de pen door aan Gerben Valk, met de vraag hoe de nieuwe transitiestal bevalt en waarom hij deze heeft laten bouwen.

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.