Koeien

Weblog 'Ik geef de pen door aan...' Basten Westrik

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Basten Westrik.

In het vorige weblog, door Gerben Valk geschreven, mochten we lezen over de uitbreiding van hun stal.
Ik heb het ook met eigen ogen mogen zien dat het een mooi resultaat is geworden, waarmee ze veel lucht, licht en ruimte in de stal hebben gekregen.

Gerben heeft mij de pen doorgegeven, en gevraagd waarom we voor een melkstal gekozen hebben,  een terechte vraag, want het merendeel van de melkveehouders kiest tegenwoordig voor automatisch melken.

Mijn naam is Basten Westrik. Ik ben getrouwd met Froukje en we zijn gezegend met 5 kinderen. Wij hebben een melkveebedrijf in Dalmsholte. Samen zitten we in de VOF. Ons melkveebedrijf telt op dit moment 83 melkkoeien en 47 stuks jongvee.

In het voorjaar van 2018 zijn we begonnen met de renovatie/uitbreiding van de stal. De uitbreiding was het melkgebeuren, en de renovatie was het dak/bovenbouw.
Als je er langs heen rijdt zal je het niet ontgaan dat het een serrestal geworden is.
We liepen al meerdere jaren tegen een best wel lange melktijd aan (we melkten in een 2 keer 6 visgraat), een slecht koeverkeer naar en uit de melkstal en veel wachttijd onder het melken.
Op den duur kom je op het punt dat het klaar is en dat er wat moet gebeuren.
In 2017 hebben we een melkstal 2x10 zij aan zij gekocht, zonder nog een goede plek waar het moest komen.
Met het feit dat er ook nog asbest op de stal lag, hebben we besloten om de hele bovenbouw te renoveren en er een serrestal van te maken en een uitbreiding waar  de melkstal moest komen.

Maar waarom hebben we gekozen voor gewoon traditioneel melken?
Met in het achterhoofd dat we ook wel met melkrobots bezig zijn geweest en er nu een melkstal staat.
De grootste doorslag om hiervoor te kiezen is dat melken gewoon mooi werk is! 
Ook weiden we de koeien. Om er zoveel mogelijk vers gras in te krijgen is dat met een traditioneel melksysteem naar mijn inziens makelijker.
En op die manier proberen we de kosten lager te houden.
Dat we aan vaste melktijden zitten en minder flexibel vinden we niet erg omdat de melktijd bijna gehalveerd is en het geeft voor ons wel een goede structuur van de dag.
En als we een keer weg moeten of willen, dan hebben we een vaste melker die ook met regelmaat melkt.

Begin maart zijn we begonnen te melken in de nieuwe melkstal en het loopt naar tevredenheid, de melktijd is verkort met bijna een uur, de looplijnen van de koeien zijn goed.
En door de serrestal is er veel licht en lucht, wat prettig is voor mens en dier.

Aan wie ik de pen doorgeef volgt nog!

Afdeling Vechtdal

Afdeling Vechtdal

LTO Noord afdeling geeft in de weblog rubriek 'Geef de pen door' ...

Naar alle weblogs van Afdeling Vechtdal

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.