Suzanne Visser filmt Theo de Wit van Bloembollenbedrijf Jan de Wit en Zonen

LTO Noord afdeling West-Friesland presenteert promotiefilm

Op vrijdag 10 maart heeft LTO Noord West-Friesland een film gepresenteerd over de bloembollenteelt. Leerlingen van het Clusius College Grootebroek hebben de film bekeken, gevolgd door een rondleiding door het tulpenbedrijf Karel Bolbloemen in Bovenkarspel. De film toont in acht minuten vrijwel het hele productieproces van de tulpenteelt, van planten tot rooien, van sorteren en bewaren tot broeien en oogsten.

Werken in de land- en tuinbouw: zie het met eigen ogen!
De land- en tuinbouw biedt heel veel werk, met veel variatie. Toch kiezen maar weinig jongeren een groene opleiding en een loopbaan in de land- en tuinbouw. Om jongeren te enthousiasmeren voor deze veelzijdige en levendige sector heeft LTO Noord West-Friesland besloten verschillende films te maken.

Verkeerd beeld
De land- en tuinbouw heeft nog steeds het imago van vuil en zwaar werk. Dat is echter een beeld uit het verleden. Mechanisatie heeft al jaren geleden zijn intrede gedaan en veel bedrijven zijn uitgegroeid tot ‘hightech’ bedrijven met veel mechanisatie en automatisering. Door die ontwikkeling kunnen veel opleidingen aansluiten bij de agrarische sector. De land- en tuinbouw biedt tegenwoordig werk aan ICT-ers, monteurs, planners, onderhoudsmonteurs, verkoopmedewerkers en nog meer.
De agrarische sector heeft een goede CAO en werknemers kunnen bijna altijd rekenen op een vaste baan. 

Meer films
De film is opgenomen op de bedrijven van J. de Wit en Zn. uit Enkhuizen, Maatschap Kreuk uit Andijk en Karel Bloembollen in Bovenkarspel.
LTO Noord West-Friesland gaat nog meer promotiefilms maken over de land- en tuinbouw. Ook de melkveehouderij, vollegrondsgroententeelt en fruitteelt komen nog aan bod, dit zijn de belangrijkste agrarische sectoren in West-Friesland.
Al deze sectoren bieden veel banen voor mensen die graag willen werken. Als alle films klaar zijn wil LTO Noord ze ook inzetten voor voorlichting aan gemeenteraden en andere instanties.