Telers komen met ganzenplan

  • West-Friesland

Bloemkool- en broccolitelers in West-Friesland komen met een eigen plan van aanpak voor de ganzenoverlast, het verhogen van de weidevogelstand en het vergroten van de biodiversiteit.

De groentetelers hebben voor het driejarige project ‘Fauna in evenwicht’ onlangs een POP3-aanvraag ingediend bij provincie Noord-Holland.

Ulko Stoll van Vollegrondsgroente.net begeleidt de bloemkool- en broccolitelers. Volgens hem is de schadeafhandeling zo ingewikkeld geworden dat sommige telers zich afvragen of ze niet beter kunnen overstappen op een andere teelt.

‘Het is zo nijpend. Daarom komen ze met dit initiatief, waarbij goed wordt gekeken naar meer evenwicht in het gebied. Het idee is om de percelen aantrekkelijk maken te voor weidevogels en onaantrekkelijk voor ganzen’, legt Stoll uit.

Met hulp van experts en pilots willen de ondernemers hun plan van aanpak ontwikkelen.

Voor Teun Laan uit Andijk zijn de ganzen een hoofdpijndossier. ‘Drie of vier medewerkers verjagen de ganzen continu. De schade loopt jaarlijks in de tonnen. We hebben de laatste paar jaar geen schadevergoeding meer aangevraagd. Dat is niet meer te doen. We vervallen altijd in discussie. We hopen door het project op erkenning van het probleem’, zegt de teler.

Bron:

Nieuwe Oogst