appels

Op stap met de burgemeester van Hoorn

In een van onze afdelingsvergaderingen werd voorgesteld om eens een afspraak te maken met de nieuwe burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg, om hem kennis te laten maken met onze LTO Noord afdeling West-Friesland en met enkele agrarische bedrijven. Het aantal agrarische bedrijven in Hoorn is weliswaar op de vingers van één hand te tellen, maar het is wel de centrumgemeente van ons gebied. Bovendien zit de burgemeester van Hoorn in de lobbygroep van de Greenport Noord-Holland Noord.

De afspraak met Jan Nieuwenburg was snel gemaakt.
Ik stelde voor om een type bedrijf te bezoeken waar hij met de Greenport nog niet was geweest. Samen met beleidsmedewerker Petra Taams gingen we kijken in buurgemeente Drechterland bij een melkveehouder die met een melkrobot werkt.
De veehouder zelf was naar een veekeuring, maar zijn vrouw leidde ons prima rond over het bedrijf. Ze passen ook weidegang toe, dus de meeste koeien liepen buiten. Maar er was gelukkig nog een koe, die naar de robot ging en zo kregen ze een goede kijk op de werking van de robot. Voor beiden was het de eerste keer dat ze met deze manier van melken kennis maakten. Met de uitleg erbij was het een eyeopener!

Vervolgens gingen we naar een fruitteeltbedrijf. Onderweg maakte ik van de gelegenheid gebruik om te vertellen hoe we als LTO Noord de belangenbehartiging aanpakken voor onze leden. Je kon merken dat hem dat bekend voorkwam, omdat in zijn gemeente verschillende clubs zich bezighouden met dat onderwerp.
In Drechterland zijn de meeste fruitkwekerijen gevestigd van de regio. Dat heeft vooral te maken met de gunstige ligging nabij het IJsselmeer, waardoor het nachtvorstgevaar een stuk minder is. Tevens wilde ik ze op de hoogte laten brengen van de innovaties bij de fruitteelt.

We reden naar het bedrijf van Frits ter Hofstede, voorzitter NFO West-Friesland en bestuurslid LTO Noord. Hij nam ons mee in de boomgaard en hij vertelde enthousiast over de sector. Bovendien liet hij ons nieuwe rassen zien die het zullen gaan doen in de komende tijd: minder gewasbescherming, hogere opbrengst en gemakkelijk te oogsten en vooral … nog smakelijker.

Aan het eind van de ochtend constateerden we dat het een goede mini-excursie was geweest. Ik heb natuurlijk aangeboden dat ze altijd informatie bij LTO Noord kunnen krijgen als het over agrarische zaken gaat. Daarna gingen we uit elkaar onder dankzegging van de burgemeester en Petra voor de uitnodiging en met de mededeling dat ze LTO Noord weten te vinden (in de goede zin van het woord) als dat nodig is.

 

Arie Schouten

Arie Schouten

Voorzitter LTO Noord afdeling West Friesland

Naar alle weblogs van Arie Schouten

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.