Eerste weblog: kennismaken met Kaasboerderij Vredeoord

Dit is de 1e afdelings weblog waarin we kennismaken met de leden en hun bedrijven. De aftrap is voor Kaasboerderij Vredeoord van Maatschap Van Schaik/Zwetsloot. Wist je dat ze bij de Cum laude keuring in maart 3x brons hebben gewonnen, een mooie prestatie! Lees snel verder..

Biologisch melkveebedrijf en Kaasmakerij; Maatschap van Schaik/Zwetsloot

Wij, Paul en Lise Zwetsloot (34 jaar), wonen in Kamerik midden in het Groene Hart op een melkveehouderij.

In 2010 ging Paul in maatschap aan met de toen 50-jarige agrariër Ad van Schaik, voorheen heeft Paul bij Ad stage gelopen. Samen runnen zij een biologisch melkvee bedrijf met 70 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Omstreeks 1998 is Ad al overgeschakeld naar de biologische bedrijfsvoering. 

Lise komt uit een echte kaasfamilie, dus toen wij in 2014 zijn getrouwd, zijn wij op de boerderij komen wonen en begonnen met kleinschalig verwerken van onze melk tot kaas.  We hebben de garage omgebouwd tot kaas makerij en begonnen in een tobbe van 900 liter die bij een collega op zolder stond, de oude kelder weer in gebruik genomen, met gemetselde pekelbaden. Ad kon zich (en nog steeds) vinden in al onze plannen. We bespreken dit ook regelmatig.

En ja, om de perfecte kaas te maken moet je erg kritisch zijn over je product en open staan voor verbeteringen. Ook al hadden we best wat kennis en ervaring we hebben veel moeten leren en uitproberen om een zo lekker mogelijke kaas te maken. 

In 2017 zijn we begonnen  met de bouw van een stal om het eigen jongvee kwijt te kunnen, daarbij ook een nieuwe moderne kaasmakerij. Paul doet veel zelf bij de bouwerij, heel snel ging het niet maar we zijn in april dit jaar begonnen met kaasmaken in onze nieuwe kaasmakerij.

Markt
De afzet is een vak apart, daar moet je ook best wat tijd in steken, we leveren aan een kaashandelaar en sinds september 2018 staat Lise elke zaterdag op een markt in Amsterdam, daar zien we een maandelijkse groei in omzet. Het is erg leuk om te zien dat mensen je kaas lekker vinden en waarderen wat je doet. Het is als boerin best leuk om een keer per week even helemaal tussen de stadse mensen te zijn, het valt mij erg mee, die stadse mensen zijn super gezellig ook met collega marktkooplieden bouw je snel een band op. Sinds 1 maart staan we nu ook elke vrijdag in Weesp op de markt, dat is nog even aan kijken of dit ook gaat lopen we hopen het wel. En iedere zaterdag morgen verkopen we kaas aan huis van 8:30 tot 13:30 uur aan de Van Teylingenweg 174, thuis hebben we geen Amsterdamse prijzen.

Waar staan we over 10 jaar met ons bedrijf….
Als het volgens planning gaat hebben we het bedrijf een aantal jaren over genomen. Meer koeien houden hoeft van ons niet zo. Biologisch blijven we zeker. We hopen dan zeker 75% van de melk tot kaas te verwerken en dan van super kwaliteit, wie weet lukt het ons om een speciale kaas te ontwikkelen zodat we ons nog meer kunnen onderscheiden. Mogelijk hebben we dan een varkensstal erbij zo kunnen we onze wei aan de varkens voeren. Het belangrijkste van alles is dat we met plezier lekker samen ondernemen en daarbij ook genieten van onze mooie omgeving en bedrijf en natuurlijk van onze kinderen Marlies (3) en Thomas (1).

Wil je meer weten over Kaasboerderij Vredeoord, bezoek dan de website www.kaasboerderijvredeoord.nl of volg ze op facebook: Kaasboerderij.Vrede.Oord.

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.