Algemeen

5 vragen aan: Arjan Muggen

In de rubriek ‘5 vragen aan … ‘ kunt u kennismaken met de bestuursleden van LTO Noord afdeling Zuid-West Drenthe. Zij stellen zichzelf voor, vertellen over de afdeling en wat zij voor u als lid doen.

Deze week is het de beurt aan Arjan Muggen:

Arjan Muggen

Ik ben Arjan Muggen en woon in Ansen. We hebben een melkveebedrijf met 88 melkkoeien en 30 stuks jongvee. We zijn in omschakeling naar biologisch. Daarnaast hebben we een theeschenkerij en kruidentuin.

In de voormalige afdeling De Wolden – Hoogeveen heb ik pr-zaken op mij genomen. Ik was al bezig met toerisme op het bedrijf, en heb zo de koppeling gevonden met het afdelingsbestuur. Tegenwoordig beheer ik de portefeuilles Melkveehouderij en Water.
Afdeling Zuid-West Drenthe is van alle markten thuis. We zijn met veel verschillende zaken bezig, er speelt veel in het gebied. Een resultaat waar ik trots op ben, is het afhouden van de komst van waterberging. Deze zou er komen, maar wij hebben kenbaar gemaakt dat we het er niet eens mee zijn. Het plan is niet helemaal van de kaart, maar we hebben kunnen bereiken dat het on hold is gezet. In de landbouw moet je soms ook een offer doen.
Een actueel onderwerp binnen het afdelingsbestuur is het vinden van een nieuwe voorzitter. We hadden aan Eline een hele goede, we gaan haar missen. Het is belangrijk om een goede, nieuwe voorzitter te vinden. Het netwerk van deze persoon brengt ook weer nieuwe kansen met zich mee.

Het echte verhaal laten zien
Het beeld en imago van de agrarische sector is een ander actueel onderwerp. Zelf ben ik aangesloten bij Melkveesector studieclub. Met onze Facebookpagina, Melkvee Drenthe, vertellen wij het positieve verhaal van de melkveehouderij in Drenthe. Allerlei Drentse boeren zijn aangesloten.
Er is de laatste tijd veel gekleurde beeldvorming in dagbladen en landelijke media, persberichten worden zo overgenomen. We willen met onze Facebookpagina de verhalen weerleggen. Geen actiegroep, maar het positieve verhaal laten zien en dit zo vaak mogelijk herhalen.
Op de boerderij hebben wij een theeschenkerij, deze is vooral in handen van mijn moeder. We vertellen bezoekers graag over de boerderij en geven waar nodig uitleg. Op deze manier kun je ook het positieve verhaal vertellen. Ik merk dat veel mensen ver van de natuur af staan. In supermarkten ligt het eten 24/7 klaar, maar waar komt dit eten vandaan?

Ik merk dat veel mensen ver van de natuur af staan. In supermarkten ligt het eten 24/7 klaar, maar waar komt dit eten vandaan?

Arjan Muggen

Meer dan de fosfaatproblematiek
Het mooie aan bestuurslid zijn is dat je je steentje bij kunt dragen in plaats van schreeuwen langs de zijlijn. Je heb meer zicht op hoe dingen werken en hoe een mening tot stand komt. Invloed uitoefenen en het idee dat je bijdraagt aan een resultaat maakt dat het mooi is. 
Wat ik tegen leden zou willen zeggen is dat de afdeling veel meer dingen doet dan dat leden in de gaten hebben. Bijvoorbeeld: contact met het waterschap, periodieke gesprekken met de gemeente, toerisme. Noem maar op. Het is meer dan de fosfaatproblematiek. Wij zetten ons op gemeentelijk en soms op provinciaal niveau in op allerlei gebieden. Heb je bijvoorbeeld last van een slecht wegdek, gevaarlijke situaties in het verkeer of andere zaken: meld het dan vooral bij ons. We hebben contacten waar we mee om de tafel kunnen.

 

Arjan Muggen

Arjan Muggen

Bestuurslid LTO Noord afdeling Zuid-West Drenthe

Naar alle weblogs van Arjan Muggen

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.