Zomerworkshop over natuurlijke plaagbestrijding in Noord-Holland

  • Functionele Biodiversiteit
  • Noord-Holland

Boeren en onderzoekers uit het FAB+ project hebben deze winter niet stil gezeten en zijn ook nu druk bezig met het zoeken van natuurlijke oplossingen voor verschillende plagen. Op 31 augustus organiseert LTO Noord een zomerworkshop op een aardappeldemo-bedrijf over natuurlijke plaagbestrijding. Je hoort dan wat er in de akkerbouwpilot vorig jaar is geleerd en we gaan het veld in om te oefenen met luis- en predatorherkenning. Kom je ook? Meld je aan via het formulier onderaan de pagina.

Onderzoek naar natuurlijke plaagbeheersing in aardappel en uien gaat verder
Onderzoekers van Wageningen Universiteit gaan in 2021 opnieuw het veld in om op 15 demobedrijven (9 bedrijven met zaaiuien en 6 met consumptieaardappelen) tellingen uit te voeren. Onderzoekers en akkerbouwers concludeerden samen dat het bevorderen van natuurlijke vijanden niet de enige manier is om trips op een natuurlijke manier te controleren. Er zijn 4 strategieën uitgezet, lees hier verder over de aanpak in 2021.

Zomerworkshop op 31 augustus
Op het aardappeldemo-bedrijf in Slootdorp is op 31 augustus een zomerworkshop over natuurlijke plaagbestrijding. Vanuit het project FAB+ worden dan de resultaten gedeeld van het onderzoek naar natuurlijke bestrijding in aardappel en we gaan met de deelnemers het veld in om te oefenen met luis- en predatorherkenning. We bespreken ook hoe je kunt signaleren wanneer het nodig is om in te grijpen. Wil je meer weten over natuurlijke plaagbestrijding? Meld je aan!

De zomerworkshop vindt plaats in
Slootdorp op dinsdag 31 augustus van 13:00-15:00 uur

Over het project
Het project 
FAB+ is een samenwerking van verschillende partijen (WUR, LTO Noord, NFO, KAVB, IRS, Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), Mans Weert, Boltha, BO Akkerbouw, The Greenery en LTO Nederland) die de inzet van natuurlijke plaagbestrijders proberen te verbeteren in verschillende teelten (aardappels, uien, appels, peren, lelies en suikerbieten). LTO Noord is hierin de trekker van de pilot akkerbouwgewassen, waarin ingezet wordt op het delen van bestaande kennis  en verzamelen van nieuwe kennis door experimenten in aardappels en uien. Het overkoepelend doel van de verschillende pilots is om een gebruiksvriendelijke tool te ontwikkelen voor boeren en tuinders voor de inzet van natuurlijke plaagbestrijders.

De bijeenkomst op 19 augustus en de tweede bijeenkomst op 31 augustus gaan niet door.