Inspiratiemiddag en opening rijdend zonnepark op 13 april in Oude Tonge

  • Mobiele opvouwbare zonnepanelen
  • Bewust omgaan met biodiversiteit, energie en kringlopen
  • Zuid-Holland
  • Duurzame Energie
  • Goeree - Overflakkee

LTO Noord en VOF Dogterom & Dogterom Flowerbulbs B.V. en VOF Van den Hoek organiseren op 13 april een inspirerende middag die in het teken staat van agrarisch innovatief ondernemerschap op de boerderij van VOF Dogterom in Oude Tonge. Kom je ook?

Programma

13.30-14.00 uur      Ontvangst en inloop (Langeweg 26 in Oude Tonge).
14:00-14.15 uur      Welkom door Jacob Jan Dogterom (mede namens Arie Pieter van den Hoek).
14.15-14.30 uur      Femke Wiersma van BoerBurgerBeweging vertelt over de visie van de partij op duurzame energie-opwek en de inzet van waterstof.
14.30-16.00 uur      Gelegenheid om het bedrijf te bekijken, vragen te stellen en de stands van onze partners Axiturn, Gebar GO, De Blois Watertechnologie en Hegro Agri Service te bezoeken.

Opening eerste rijdende zonnepark

Voor Dogterom en Van den Hoek is de realisatie van een beweegbaar en opvouwbaar zonnepark een onderdeel van een grote puzzel. De puzzel om als energie-zelfvoorzienend agrarisch bedrijf te functioneren, als koploper voor de sector. Het voedselproducerend zonnepark, het eerste rijdende ter wereld, eerder die dag officieel geopend door Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, beweegt stapvoets over de akker en is opvouwbaar. Hierdoor kunnen gewassen blijven groeien als het land bewerkt wordt of het gewas verzorgd wordt. Door het vervangen van een voedselgewas met het zonnepark ontstaat (financiële) ruimte voor het telen van gewassen op hetzelfde perceel voor aan het stimuleren van de biodiversiteit.

Waterstof in bedrijfsvoering

Ook waterstof speelt een belangrijke rol in de agrarische sector om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. Initiatiefnemers VOF Dogterom & Dogterom Flowerbulbs B.V. en VOF Van den Hoek hebben vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. In samenwerking met LTO Noord en Provincie Zuid Holland, gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en diverse partners worden de ideeën verder uitgewerkt.

Ook de projectpartners aanwezig met een stand:

  • Axiturn: Ontwerper en leverancier van de vouwarmen om het mobiele en vouwbare zonnepark in te kunnen klappen.
  • Gebar GO: Leverancier zonnepanelen.
  • De Blois Watertechnologie: Leverancier van de aansturing van de apparaten; de sensortechniek en besturingssystemen zodat de installatie stapvoets blijft bewegen.
  • Hegro Agri Service: Ontwerper van de stalen constructie, inclusief de bevestiging van vouwarmen en besturingstechniek. Zij maken normaal gesproken landbouwmachines op maat.