Prototype bewegende, autonome zonnepaneleninstallatie bijna gereed

  • Landbouwbedrijven verduurzamen met waterstof
  • Mobiele opvouwbare zonnepanelen
  • Bewust omgaan met biodiversiteit, energie en kringlopen
  • Duurzame Energie

Akkerbouwer en bollenteler Jacob Jan van Dogterom is al jaren bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf. Omdat zijn schuurdaken al vol liggen met zonnepanelen zoekt hij naar alternatieven. Zonnepanelen permanent op landbouwgrond plaatsen is onwenselijk, daarom neemt hij deel aan het project ‘Mobiele opvouwbare zonnepanelen’ waarin we een innovatieve, opvouwbare en autonoom bewegende opstelling van zonnepanelen ontwerpen.

Eerste prototype gereed in februari 2022

Het eerste prototype is gereed in februari 2022, het doel is om zo spoedig mogelijk te starten met de eerste testen op het bedrijf van Jacob Jan Dogterom. We werken samen met verschillende partijen.
Jacob Jan onderzoekt ook hoe hij zijn bedrijf kan verduurzamen met waterstof, hij neemt ook deel aan het project Landbouwbedrijven verduurzamen met waterstof.

Hegro Agri Service B.V. monteert het frame van het prototype, de constructie is inmiddels gereed en bij de spuiterij. Het frame krijgt een kleur die goed bij het achterliggende landschap past.

Axiturn B.V. levert unieke robuuste scharnieren die onder zwaardere belasting kunnen presteren. Hierdoor kan de installatie ook in opgevouwen stand rijden over oneffen bouwland. Het is mogelijk om zwaardere panelen te monteren voor licht hobbelig terrein. Op de foto’s zijn de scharnieren in gesloten, midden en open stand te zien.

G.J. de Blois Watertechnologie levert de aandrijving van de installatie, deze moet enerzijds handmatig te bedienen zijn en anderzijds ook autonoom over het land kunnen bewegen. Veiligheid is van groot belang, iets waarmee ook rekening gehouden wordt in de aandrijving en besturing van de installatie.

Gebar G.O. levert de zonnepanelen waardoor de installatie een rijdende duurzame energieteelt wordt. Ze maken gebruik van DMEGC-zonnepanelen met een vermogen van 380 Wattpiek per stuk.

Open dag in voorjaar 2022

 

Houd dit project goed in de gaten, want later in het voorjaar van 2022 vindt er een open dag plaats waarbij de installatie functionerend getoond wordt.
 
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Innovation Quarter, de ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland.