Meten is weten: werkbezoek minister in Haarlo

  • Stikstof
  • Bewust omgaan met biodiversiteit, energie en kringlopen

Maandag 16 mei gingen minister van der Wal en Kamerlid van Campen langs bij Arjan Prinsen in Haarlo. Dit werkbezoek werd gecoördineerd door LTO Noord.

Arjan Prinsen meet realtime stikstof en neemt maatregelen om de uitstoot terug te brengen. Ook scheidt en bewerkt hij mest. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins benadrukte tijdens het werkbezoek het belang van meten en de kracht van de innovaties in de sector.

Tijdens het werkbezoek vertelde melkveehouder Arjan Prinsen over zijn meetapparatuur, waarmee de daadwerkelijke stikstofuitstoot realtime gemeten wordt. Ook vertelde hij over de maatregelen die hij nam op zijn eigen bedrijf.

Stichting Biomassa lichtte vervolgens de meetresultaten toe, waarmee daadwerkelijk resultaat aangetoond kon worden. Martin Scholten, strategisch adviseur van Wageningen University & Research, lichtte tot slot het belang van depositiemeting toe.

De ochtend stond in het teken van het belang van ‘meten is weten’. Een boodschap die Dirk Bruins ook duidelijk naar de minister heeft geuit. Waarbij hij ook aangaf dat er in de sector veel vraagtekens zijn bij de rekenmodellen van de overheid. Naast de boodschap ‘meten is weten’ is het werkbezoek ook aangegrepen om de innovaties vanuit de sector aan de politiek te laten zien.

Verschillende media, zoals de Gelderlander, de Tubantia en Omroep Gelderland hebben aandacht besteed aan het werkbezoek.