Wat speelt er binnen de diverse thema’s waar LTO Noord dagelijks mee actief is om de belangen van onze leden te behartigen? Cathy van Dijk, projectleider bij LTO Noord neemt je vanuit Netwerk Praktijkbedrijven mee in het verlagen van ammoniak en methaan.
Waar ben je mee bezig?
“Als projectleider van het project Netwerk Praktijkbedrijven, waar ruim 100 melkveebedrijven werken aan het integraal verlagen van hun ammoniak- en methaanemissies, zorg ik vooral voor de verbinding tussen de boerenpraktijk en onderzoek. Integraal emissies verlagen is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedere maatregel heeft namelijk op beide doelen een gunstig effect. Daarnaast is veel kennis over methaan nog in ontwikkeling. Het gebruik van nieuwe indicatoren, zoals het NDF (verteerbaarheid van het voer), komt ook om de hoek kijken.”
Hoe onderzoek je dat?
“Samen met LTO-collega’s en onderzoekers bij Wageningen Livestock Research verzamelen we veel data op de melkveebedrijven. Die kennis en inzichten vertalen we door naar praktische handvatten voor de bedrijfsvoering. We kijken naar wat nodig is voor de individuele bedrijven om hun emissies met 30% te verlagen. Want elk bedrijf is uniek. Het management, dus vakmanschap, van de melkveehouder staat hierbij centraal. Uiteindelijk kan iedere melkveehouder hier (nu al) zelf mee aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan een vernieuwde aanpak voor een ‘Kuil van de Toekomst’, waar o.a. droger inkuilen en de bemesting aanpassen op de drogestofopname aan de orde komen. De rol van weidegang en vers gras is er ook zo een. Het past allemaal in onze ontwikkelde reductieroute.”
Welke inzet vraagt dit van je?
“Door bij te dragen aan werkende en praktische handvatten waar je als melkveehouder zelf mee aan de slag kunt. Maar ook door antwoorden te krijgen op wat het nog meer vraagt om in de bedrijfsvoering werkend te krijgen. Dan gaat het om afstemming met beleidsmakers, maar ook het meenemen van erfbetreders in deze ontwikkelingen. We hebben binnen ons project een betrokken groep adviseurs die deze kennis ook in hun eigen netwerk verder gebruikt. Er zit veel positieve energie bij alle betrokkenen van Netwerk Praktijkbedrijven; die komt goed van pas bij de veelheid aan verschillende activiteiten die we ondernemen.”
Hoe betrek je de afdelingen erbij?
“Onder de Netwerkdeelnemers zitten LTO Noord leden; zij betrekken zelf hun afdelingen. Daarnaast faciliteren we bijeenkomsten voor afdelingen. Onze deelnemers vertellen daarbij over hun aanpak, resultaten en opgedane praktijkervaringen. Ze laten zien hoe zij invulling geven aan het verlagen van emissies op hun bedrijf. Met 39 bedrijven verdeeld over 11 provincies zit er altijd een Netwerkdeelnemer (zie het complete overzicht https://netwerkpraktijkbedrijven.nl/deelnemers) in de buurt. Misschien ook interessant voor een bezoek vanuit jullie winterprogramma!”
Wat zijn de speerpunten voor de komende tijd?
“Met het oog op de huidige opgaven leggen we het komende jaar nog meer focus op het verlagen van de methaanemissie, waarbij de behaalde daling van de ammoniakemissie behouden blijft. Pittig, als je ziet wat het weer in het afgelopen jaar aan invloed heeft gehad op het ruwvoer. Ook gaan we ons (nog meer) focussen op het uitrollen van onze reductieroute naar de rest van de Nederlandse melkveehouders. Dit doen we (al) door het organiseren en faciliteren van bijeenkomsten, het communiceren van deelnemerservaringen en het ontwikkelen van workshoppakketten en praktische tools (zoals de Stal-APK).”
Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met
Cathy van Dijk, 06 - 1392 3533, cvdijk@ltonoord.nl of kijk op www.netwerkpraktijkbedrijven.nl
Hier vind je alle deelnemers van Netwerk Praktijkbedrijven
Belangstelling om er een te benaderen of te bezoeken?
Stuur ons een mail en we helpen je verder. Mail naar info@netwerkpraktijkbedrijven.nl