trekker

Groningse boeren met trekker naar Den Haag

Donderdag 1 februari trekken zeker 30 boeren uit het Groningse Zeerijp en omgeving op hun trekker naar het Binnenhof in Den Haag. Zij uiten daarmee hun verzet tegen de gaswinning en de slechte schadeafhandeling voor boeren. LTO Noord ondersteunt dit initiatief.

Bodemdaling door gaswinning en schade door aardbevingen in Groningen, veroorzaken miljoenen euro’s schade voor agrarische ondernemers. Aardbevingen in Groningen veroorzaken bovengrondse schade aan schuren en stallen, maar ook ondergrond aan mestkelders en drainage. Donderdag wordt in Den Haag een hoorzitting gehouden over de afhandeling van deze schade. De boeren willen met hun actie aangeven dat de maat vol is en de schade op korte termijn moet worden vergoed. Ze brengen hun trekkers op diepladers naar Den Haag, waarna ze naar het Binnenhof op rijden. Boeren uit andere delen van het land wordt gevraagd zich aan te sluiten bij het protest.

Alma den Hertog, regiobestuurder LTO Noord: ‘LTO Noord pleit ervoor dat de getroffen agrarische ondernemers op een goede manier gecompenseerd worden. En voor een vlottere schadeafwikkeling waarbij de agrarische ondernemer meer regie krijgt hoe hij de schadevergoeding inzet voor aardbevingsbestendiger nieuwbouw.’

Programma
9.30 uur: Trekkers laden op de diepladers in Garsthuizen (Akkerbouwbedrijf Westerdijk, Dijkumerweg 5, Garsthuizen).

11.00 uur: Trekkers vertrekken op de diepladers vanaf Garsthuizen naar Groningen.

11.00 uur: Deelnemers bussen verzamelen op parkeerterrein Kardinge en stappen in.

11.20 uur: Bussen staan klaar voor vertrek (wachten op aankomst diepladers).

11.30 uur: Bussen sluiten met politiebegeleiding aan achterin stoet diepladers op Ringweg Oost in Groningen vanaf parkeerterrein Kardinge.

15.00 uur: Aankomst diepladers en bussen op Malieveld Den Haag; Randstad support sluit zich aan bij groep uit Groningen; Trekkers worden vanaf de diepladers geladen en klaargezet in colonne;
Demonstranten sluiten zich achter de trekkers aan.

15.30 uur: Vertrek demonstratie richting  ‘de vijver’.

De initiatiefnemers van deze demonstratie zijn NAV, NMV, Milieudefensie en Groninger Bodembeweging. Het initiatief wordt mede ondersteund door Loonbedrijf Mechielsen Oldehove (diepladers), Akkerbouwers en Melkveehouders Groningen; Boeren Samen Sterk en LTO Noord.

Meer informatie via aanmelden@mijnbouwschade.nu