Boerenprotest na nieuwe aardbeving

Boze boeren verzamelen zich vanmiddag om 14 uur met hun tractoren aan de Delleweg in Middelstum voor een protest tegen de gevolgen van de gaswinning.

 Directe aanleiding is de aardbeving bij Westerwijtwerd vanochtend. Er worden zo'n 50-60 boeren met trekkers verwacht en daarnaast  bezorgde burgers. 
"De trekkers zullen in de vorm van een epicentrum worden gezet om aan te geven dat de grens bereikt is. Wij zijn enorm geschrokken vanochtend en hebben het gevoel dat we een grens moeten bewaken", vertelt melkveehouder Jan Schouten die betrokken is bij de actie. 
 
Tijd voor actie
De boeren willen met hun actie de getroffen boeren en burgers een hart onder de riem steken, maar ook richting de politiek aangeven dat het echt de hoogste tijd is om actie te ondernemen. Twee van de drie zwaarste aardbevingen vonden plaats na het terugdraaien van de gaswinning. Het is tijd om de gaswinning stop te zetten en de schade van vorige bevingen snel af te wikkelen. 
 
Systeem zorgt voor wachtstand
De WhatsApp van LTO-bestuurder en boegbeeld voor Groningen Alma den Hertog stroomde vanochtend over met berichtjes. ‘Doe er wat aan. We lopen enorm tegen het systeem aan.’ “Dat soort berichten raken mij diep. Wij strijden al tijden voor een snelle schadeafhandeling. Wij zijn ondernemers en worden veel te lang in de wachtstand gehouden. Dat strookt niet met ondernemerschap", vertelt Den Hertog.
 
De actie is spontaan georganiseerd door een grote groep boeren uit het getroffen gebied. LTO Noord, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en niet aangesloten boeren trekken hierin gezamenlijk op.