actie trekkers Zwolle oktober

#Boerenalarm Overijssel en Gelderland geslaagd

Het #boerenalarm is in Overijssel en Gelderland geslaagd. Overijssel heeft aangegeven de extra beleidsregels rond stikstof voor het agrarische deel in te trekken en in Gelderland worden ze opgeschort.

‘Dit was wat we wilden bereiken voor onze leden, voor alle boeren. Hier kunnen we mee verder’, zegt Ben Haarman, voorzitter van LTO Noord regio Oost. ‘We zijn bereid om mee te werken aan een oplossing. Onze boeren hebben laten zien dat er grenzen zijn aan wat er van ons gevraagd wordt.’

Massaal
Aan de oproep om de provinciebesturen te laten weten dat de grens bereikt is, is massaal gehoor gegeven. In Zwolle stond tussen de 1500 en 2000 boeren voor het provinciehuis. Zij kwamen op ruim duizend trekkers naar het provinciehuis toe.

Het #boerenalarm werd daarom in Zwolle een half uur uitgesteld. ‘Ik wil alle boeren bedanken voor de massale steun en zeker ook de boeren die nog onderweg waren terwijl de protestactie was begonnen. Om dan nog in de verte trekkers te horen rijden… kippenvel’, stelt Haarman.

Pijlen op gedeputeerde
Ook voor en in de omgeving van het provinciehuis in Arnhem stonden zo’n vijftienhonderd man die met circa achthonderd trekkers waren gekomen. Henk Jolink, vicevoorzitter LTO Noord regio Oost, richtte direct zijn pijlen op de gedeputeerde. ‘Wij kunnen dit dictaat niet accepteren’, zei Jolink, waarbij hij luid werd ondersteund vanaf de Markt in Arnhem.

De saamhorigheid was groot, zowel in Zwolle als in Arnhem. LTO Noord, POV, GAJK en OAJK stonden gebroederlijk op het podium en wisten uiteindelijk in gezamenlijkheid resultaat te boeken.

'Jullie hebben hier echt een verschil gemaakt. De beleidsregels worden opgeschort. We gaan ze nu samen herschrijven met de gedeputeerde.' Met deze woorden sloot Mark Ormel, voorzitter LTO Noord-afdeling Oost Achterhoek de actie ’s middags in Arnhem positief af.

Schouder aan schouder
‘We hebben wat bereikt hier, wees daar trots op’, sloot Sander Pereboom, voorzitter LTO Noord-afdeling Steenwijkerland, de bijeenkomst in Zwolle af. ‘Wat ik gezien heb, is dat wij als LTO, NMV, agrarische jongeren en andere actiegroepen de gelederen sluiten, schouder aan schouder staan, dat we dan een vuist kunnen maken. Laten we dat vasthouden.’

Haarman: ‘Wij willen alle boeren ook nadrukkelijk bedanken voor het goed verlopen van de acties in Zwolle en Arnhem - de vele duimpjes en zwaaiende mensen op de heen- en terugweg zeggen genoeg.’

Andere provincies
Voorzitter Dirk Bruins reageerde als volgt op deze dag.

LTO Noord heeft vrijdag deze brief en maandag deze petitie bij de provincies afgegeven.