glastuinbouw

Jacco Vooijs: 'Alle ondernemers zijn keihard op zoek naar informatie'

Snel, makkelijk en vol informatie. Voorzitter Jacco Vooijs van LTO Noord afdeling Westland voorziet zijn bestuurders van informatie in ‘Vooijs apps’, berichtjes die hij inspreekt via WhatsApp.

Dinsdag werd zijn‘Vooijs app’ zoveel gedeeld dat binnen een uur heel tuinbouw Nederland op de hoogte was van actuele informatie over de coronacrisis en de inzet van Glastuinbouw Nederland.

Wat was de aanleiding voor uw ‘Vooijs app’? 
‘Maandagavond was in het Westland een bijeenkomst met een aantal leden-glastuinders, voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland en directeur Steven Schilfgaarde en Fred van Tol, manager Internationale handel van bloemenveiling Royal FloraHolland. De coronacrisis is zo ingrijpend voor de sierteeltsector, daarover moesten we met elkaar in gesprek.
‘Sjaak en Steven legden uit wat zij met de landelijke overheid bespreken en over wat er op de sector afkomt. Telers gaven feedback en droegen veel ideeën aan over hoe om te gaan met de huidige situatie, waarbij ze ook hun gevoel overbrachten.
‘Om mijn afdelingsbestuurders in Westland bij te praten over deze avond, maar ook zo’n twintig bestuursleden van de regiosectie Aalsmeer waar ik voorzitter ben, maakte ik een ‘Vooijs app’ van zes minuten. Daarin roep ik de leden op: ga bewijsmateriaal opbouwen van wat je weggooit aan bloemen, houd dat precies bij.’

Wat zegt het snelle delen van uw app over de huidige situatie?
‘Ondernemers waren keihard op zoek naar deze informatie. Daar voorzag de app snel en makkelijk in. Ook kassenbouwers en mensen van banken en verzekeraars ontvingen de app. Van een teler hoorde ik dat hij het bericht wel acht keer had beluisterd. Zo groot is de crisis, zo belangrijk is het dat we snel communiceren.’ 

Klopt het dat landelijk voorzitter Sjaak van der Tak dit voorbeeld volgt?
‘Als Glastuinbouw Nederland en als lokale afdeling Westland moet je zichtbaar zijn, laten zien wat je doet voor je leden. Sjaak maakt nu dagelijks Audio Topics die via de site te beluisteren zijn. 
'In een ingesproken bericht kun je actuele informatie kwijt en daarnaast kun je voor uitgebreide info verwijzen naar de site. Zo neemt Glastuinbouw Nederland haar leden mee in waar zij zich voor inzet, blijft zij met hen in contact en in gesprek.’

Bron: Nieuwe Oogst