LTO: stel Europese 'Van-Boer-Tot-Bord-strategie' uit

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de land- en tuinbouwsector. De focus ligt op dit moment op de continuïteit van de voedselketen en het overeind houden van sectoren waar de afzet is verdampt.

LTO Nederland vraagt de Europese Commissie daarom de voor deze maand aangekondigde Van-Boer-tot-Bord-strategie uit te stellen.

De publicatie van de Van-Boer-tot-Bord-strategie, die deel uitmaakt van de Europese Green Deal, staat nu op de planning voor eind april. Dit is gezien de crisis waar de Europese Unie zich in bevindt een slecht moment voor nieuwe ambities en de daar mee gepaard gaande nieuwe regelgeving. LTO Nederland heeft Stella Kyriakides, Europees Commissaris van Gezondheid en Voedselveiligheid, daarom om uitstel gevraagd in een brief.

“Boeren en tuinders worden hard geraakt door de coronacrisis. De onzekerheid is groot. Onze eerste prioriteit is de voedselvoorziening en het in de benen houden van bedrijven,” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Wat we op dit moment van de Europese Commissie nodig hebben is stabiliteit, zekerheid en ondersteuning van de sector. De uiteindelijke Boer-tot-Bord-strategie zal waarschijnlijk kansen en uitdagingen voor de sector bieden. Daar gaan we mee aan de slag, maar dit is simpelweg niet het moment voor nieuwe eisen en ambities.”

Bron: LTO Nederland