Tips voor thuiswerken (met kinderen) en steun voor boerinnen

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn verlengd tot en met 28 april. De verplichting om thuis te werken, zorgt voor een ieder op zijn of haar eigen manier voor (grote) uitdagingen. Zelfs in de agrarische sector waar we vaak al gewend zijn om thuis te werken, voelt het nu toch heel anders.

Er zijn veel agrariërs, boeren en boerinnen, die naast hun bedrijf nog een baan buitenshuis hebben. Dat werk moet nu vaak thuis gebeuren. Voor mensen die ook in de zorg werken of te maken hebben met ziekte of overlijden in familie- of vriendenkring zijn het dubbel zware tijden.

Misschien voel je je eenzaam, heb je zorgen of heb je moeite om het werk naast je neer te leggen en even te ontspannen. Misschien ben je naast moeder, vader, partner en collega nu ook nog juf of meester voor je kinderen. In welke situatie je ook zit, het zorgt voor een (ongebruikelijke) combinatie van zorgen, taken en rollen die veel van ons vragen. Bij dit bericht is een document toegevoegd met tips voor thuiswerken met kinderen. Waarschijnlijk heb je al een systeem ontwikkeld, maar mogelijk heb je nog baat bij deze tips nu het langer gaat duren.

En wat als je er als boer of boerin echt alleen voor staat, om wat voor reden dan ook. Als je je bekneld voelt door alles wat er opeens bij komt nu. Door (mantel)zorg, de hele dag er zijn voor de kinderen, geen tijd meer voor jezelf, een partner die meer in het land en op het bedrijf is dan thuis, niet mee kan helpen de kinderen opvangen, spanningen , gestreste reacties binnen het gezin.

Als je het zwaar hebt en het misschien somber inziet, schroom dan niet om hulp te vragen.  Het informatiecentrum van LTO Noord wil haar leden ook hierin ondersteunen. Zij bieden een luisterend oor, professioneel advies en verwijzen desgewenst door naar specialisten. LTO Noord werkt hierbij samen met diverse onafhankelijke coaches, AgroZorgwijzer, Zorg om Boer en tuinder en met de professionals van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Het informatiecentrum is bereikbaar via 088- 888 66 66 (kies optie 2) van ma t/m vr 08:30 – 16:30 uur. Ook is er de mogelijkheid online een reactieformulier in te vullen waarop een lid kan aangeven teruggebeld te willen worden.

Het is ook goed om te weten dat bestuurders en medewerkers van LTO Nederland en de regionale organisaties heel erg druk bezig zijn om de belangen van de agrarische sector te behartigen. Zij overleggen steeds met de overheid om allerlei regelingen in het leven te roepen die ondersteuning bieden aan ondernemers die in de knel komen door het coronavirus. Op de websites van LTO Noord en LTO Nederland vind je de laatste informatie over steunmaatregelen.

Als bestuursleden van Vrouw & Bedrijf wensen wij alle agrarische gezinnen heel veel sterkte in deze tijd. In elke provincie is een voorzitter van Vrouw & Bedrijf actief en je kunt ons ook altijd bellen als je daar behoefte aan hebt.

Lees hier de tips voor thuiswerken