Nikki Soede - belronde foto NO

Belronde langs LTO Noord leden in sectoren die het moeilijk hebben door de coronacrisis

De coronacrisis heeft zijn impact op het erf. Bestuursleden en medewerkers van LTO Noord hebben leden gebeld om te vragen welke problemen zij op hun bedrijf ervaren en bieden een luisterend oor.

Karolien Hupkes, regiobestuur Oost
‘Ik bel met kalverhouders en met leden met een multifunctioneel bedrijf of multifunctionele tak. In beide sectoren zijn er zorgen over inkomsten die lager zijn of wegvallen.

‘Zorgboeren maken zich het meeste zorgen over hun cliënten. Op allerlei manieren onderhouden ze contact met de cliënten, die het soms ook niet begrijpen waarom ze niet meer naar de boerderij mogen. Op de erven van multifunctionele bedrijven is het oorverdovend stil. Dat is een rare gewaarwording.

‘Boerderijeducatie ligt ook helemaal stil, net als boerencampings. Maar ondernemers gaan niet bij de pakken neerzitten. Ik ervaar veerkracht, dat ondernemers nieuwe dingen bedenken en bijvoorbeeld nu een muurtje metselen. Ze klagen niet, maar missen het sociale aspect. ‘Zo fijn dat ik even met iemand kan praten’, zei een onderneemster.’

Ludie van der Bijl, Schiermonnikoog
‘De afdeling bestaat uit zeven leden-melkveehouders. Ik ben voorzitter. Zes leden hebben een groepsaccommodatie en/of een camping. Wij hebben een paardenbedrijf en verzorgen paardenritten.

‘Alles valt hier stil. Toeristen blijven weg. Dat is een bizarre omstandigheid. Wij zouden het met Pasen, de meivakantie en Pinksteren druk moeten hebben, maar er is niets. Als melkveehouders met een tweede tak in de recreatie vallen wij buiten alle regelingen. We zijn zo afhankelijk van toeristen, dat geeft veel onzekerheid. Terwijl ook de melkprijs daalt.

‘Als leden hopen we dat LTO iets voor ons kan betekenen, bijvoorbeeld door te lobbyen in Den Haag. Het zal hier voor onze bedrijven anders een hele klus worden om te overleven.’

Nikki Soede, relatiebeheerder West
‘Ik heb leden uit allerlei sectoren gesproken. Het telefoontje van LTO Noord werd gewaardeerd. Sommige ondernemers merken nu nog niet de gevolgen voor de afzet van hun product. Bollentelers hebben de bollen nog in de grond, maar zijn bang voor de afzet op een later tijdstip. Bij boom- en vasteplantentelers is het verschillend. Sommigen merken het direct, anderen zien een verminderde afzet aankomen. Bij campings zie je dat boekingen worden afgezegd, ook na 1 juni en er komen geen nieuwe bij.

‘Er zijn veel vragen over wat nog wel en niet kan. Voor multifunctionele bedrijven is er een uitgebreide vraag-en-antwoordlijst (Q&A) opgesteld, te vinden via de website van LTO Noord.’

Mart Brouwer de Koning
‘Het bellen naar leden in de afdeling Kennemerland-Zaanstreek, waar ik voorzitter ben, hebben bestuurslid Joke Melk-Boekel en ik samen opgepakt. Ruim twee weken geleden spraken we al met tulpentelers en zorgboeren. Er was eerst paniek, maar nu zie je dat tulpentelers met bloemenkarren langs de weg nieuwe manieren voor een deel van hun afzet hebben gevonden.

‘Als je ergens mee zit, bel dan met het Informatiecentrum van LTO Noord, heb ik tegen de leden gezegd. Dat duwtje hebben sommigen nodig.

‘Ook heb ik een ledenbrief gestuurd om alle leden een hart onder de riem te steken. Het bellen en de brief werden erg gewaardeerd. Aandacht geven aan mensen is belangrijk. De verbinding met LTO wordt extra gevoeld.’


Bron: Nieuwe Oogst