Q&A over coronabesmetting bij nertsen

Bij twee bedrijven in Brabant is het coronavirus vastgesteld bij nertsen. De bedrijven zijn daarop meteen afgesloten voor de buitenwereld.

Vorige week werd op twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek bij verschillende nertsen COVID-19 gevonden. Waarschijnlijk zijn de dieren besmet geraakt door zieke medewerkers.

Inmiddels blijkt dat de uitval beperkt blijft en dat het virus zich niet verder lijkt te verspreiden. Rond beide bedrijven is uit voorzorg een zone van 400 meter ingesteld. Martijn Pijnenburg, voorzitter LTO vakgroep Nertsenhouderij, houdt nauw contact met beide nertsenhouders. Op de bedrijven is inmiddels een uitgebreid onderzoek gestart. Pijnenburg: 'Wij zien met vertrouwen de uitkomsten van het onderzoek tegemoet. Er zijn op grond van de huidige kennis geen aanwijzingen dat mensen ziek worden van nertsen en ook lijkt het virus zich niet over grote afstanden te kunnen verspreiden'. Alle nertsenbedrijven moeten, ingeval van ziekteverschijnselen, dat melden bij de NVWA. Tot op heden zijn er geen nieuwe corona gevallen gemeld.

Nertsenhouders worden via de LTO-organisaties met raad en daad bijgestaan.  

Naar aanleiding van de besmetting zijn veel vragen. In een speciale Q&A  proberen we op al die vragen antwoord te geven.

Bron: LTO Nederland