werkbezoek Peter Drenth, Frank Wilting

Gelderse gedeputeerde bezoekt bedrijven

Om een goed beeld te krijgen van de gevolgen van de coronacrisis voor de agrarische sector heeft de Gelderse landbouwgedeputeerde Peter Drenth op uitnodiging van LTO Noord regio Oost onlangs vier agrariërs – uit diverse sectoren – bezocht.

Samen met regiobestuurders Hans van Beuzekom en Karolien Hupkes bezocht Drenth – verspreid over twee dagen – een vleeskalverhouder, akkerbouwer, zacht fruitteler en een agrariër met een zorgboerderij en boerderijcamping. Zo kreeg de landbouwgedeputeerde een indruk van de situatie en de problematiek waar de agrariërs en de sectoren zich in bevinden door de coronacrisis. De bedrijfsbezoeken waren uiteraard met inachtneming van de RIVM-regels.
 
Zorgen over afzet
Tijdens de bedrijfsbezoeken uitten alle ondernemers hun zorgen over de afzet, ook omdat de horeca (nog grotendeels) stil ligt. De kalverhouder en de akkerbouwer schetsten daarnaast de grote impact op de keten door de coronacrisis. Bij de zacht fruittelers speelt daarnaast een personele zorg, de handjes om te oogsten ontbreken vaak. De ondernemer met een zorgboerderij had naast de financiële zorgen voornamelijk oog voor het welzijn van hun cliënten. Er wordt nagedacht over hoe ze de zorg weer gaan oppakken na de lockdown. Naast de zorgtak is er ook een camping op het erf waar ook geen gasten welkom waren. Het voorseizoen is natuurlijk afgeschreven, ook dit brengt een financiële strop met zich mee.
 
Creatieve oplossingen
De ondernemers lieten zien dat op verschillende terreinen wordt gezocht naar creatieve oplossingen. Te denken valt aan lokale afzet vergroten, meer opslag in koelhuizen en interventie. De gedeputeerde gaf aan mee te willen denken in oplossingen en vragen. Met name wat betreft vergunningen en hulp bij marketing/communicatie. Dit moet wel sector breed worden opgepakt.
 
Overijssel
In Overijssel bracht landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher een werkbezoek aan twee glastuinbouwbedrijven. Lees hier het verslag. Ten Bolscher heeft met een eigen filmpje aandacht gevraagd aan inwoners om lokaal in te kopen. Bekijk hieronder het filmpje: