Vroegtijdig einde nertsenhouderij komt hard aan

De nertsenhouderij is vandaag geïnformeerd over het kabinetsbesluit om de sector vanwege de volksgezondheid niet in 2024, maar in maart 2021 verplicht te laten stoppen. De details moeten snel worden uitgewerkt zodat de ondernemers en hun families weten waar ze aan toe zijn. De juridische onderbouwing moet deugdelijk zijn. Dat zeggen de vakgroep Edelpelsdieren van LTO en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

“Het komt hard aan bij nertsenhouders dat zij hun bedrijven al over een paar maanden moeten beëindigen. Het heeft een grote impact op onze families. Het verdient geen schoonheidsprijs dat mensen via de media over hun lot worden geïnformeerd, politiek moet je niet over de rug van de burger bedrijven. We hopen op begrip voor het menselijk perspectief in dit coronadrama,” zegt Martijn Pijnenburg, vakgroep Edelpelsdieren.

“Het besluit om in plaats van een vrijwillige stoppersregeling alle bedrijven verplicht vroegtijdig te laten stoppen komt uit de lucht vallen. We gaan dus het gesprek aan met onze achterban om te bespreken wat dit voor hen betekent,” vervolgt Wim Verhagen, directeur van de NFE. “De details moeten nog worden uitgewerkt. Denk aan de manier waarop bedrijven moeten worden beëindigd, hoe hen een nieuw perspectief wordt geboden en op welke manier ze worden gecompenseerd. Dat moet fatsoenlijk zijn. Daar moet snel meer duidelijkheid over komen.”

Zorgvuldige wettelijke onderbouwing
Het besluit om de nertsenhouderij vroegtijdig te beëindigen rust op het wetenschappelijke advies van het OMT-Z team met betrekking tot de volksgezondheid. NFE en LTO Nederland zullen met het ministerie van LNV en eventueel met externe adviseurs het gesprek aangaan over de juridische borging en implicaties. De wettelijke basis voor dit besluit moet deugdelijk en zuiver zijn, om te voorkomen dat er in de toekomst om politiek gewin op oneigenlijke wijze misbruik kan worden gemaakt van wetgeving die voortkomt uit deze unieke situatie.

Nieuwe besmettingen voorkomen
Nertsenhouders blijven ondertussen het maximale doen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Het OMT-Z team geeft duidelijk aan dat de besmettingen op dit moment geen risico voor de volksgezondheid vormen, maar het spreekt voor zich dat ook voor de nertsenhouders zelf elke nieuwe besmetting er een te veel is.

Lees hier het nieuwsbericht van het kabinet, en hier de Kamerbrief van minister De Jonge (VWS) en minister Schouten (LNV)

 

Bron: LTO Nederland