Nieuwe leden leren van dagje Den Haag

Van kalverhouders tot fruittelers en van melkveehouders tot bollentelers. Het was een gemĂȘleerde groep leden die hun licht hebben opgestoken in Den Haag. De excursie naar het politieke hart van Nederland hoort bij het introductiejaar dat het Relatiebeheerteam nieuwe leden van LTO Noord aanbiedt.

Door de ‘nieuwkomers’ een kijkje achter de schermen in Den Haag te bieden, krijgen zij een beter beeld bij wat LTO Noord voor hen doet, waar de organisatie voor staat en hoe LTO Nederland de belangen van de agrarische ondernemers behartigt in de Tweede Kamer. ‘Lobby en belangenbehartiging in Den Haag is een van de primaire taken van onze brancheorganisatie’, stelt Riëtte Wollerich, Relatiebeheerder LTO Noord regio Noord.

Lobbyist als spil
De ruim veertig nieuwe leden van LTO Noord, uit de regio’s Oost en West, kregen een rondleiding door de Tweede Kamergebouwen. Aansluitend hadden zij een gesprek met CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts, die landbouw in zijn portefeuille heeft. Tijdens de lunch gaf Adinda Lodders, lobbyist voor LTO Nederland in Den Haag, een korte toelichting over haar inzet en werkzaamheden. Zij vormt de spil is tussen bestuurders, beleidsadviseurs en politici rond landbouwthema’s.
‘Leden vonden het erg interessant om te horen en te zien hoe het er in Den Haag aan toe gaat’, zegt Marloes Kemink, Relatiebeheerder LTO Noord regio Oost.

Van volgende dag tot jaren
‘Op de terugweg in de bus sprak ik met een kalverhouder en pluimveehouder uit Woudenberg. Hem was vooral bij gebleven hoe Geurts vertelde dat toen hij een eigen bedrijf had, hij iets bedacht en hier de volgende dag mee aan de slag kon. Als de gemeente iets bedenkt, kan dat soms weken tot maanden duren. En in Den Haag duren processen soms jaren om iets voor elkaar te krijgen.’
Tegelijkertijd uitte dit lid zijn zorgen over hoe de NVWA met de sector omgaat en dat besluitvorming niet enkel op feiten is gericht, maar ook op emotie. Hij vroeg zich af of de contributie niet omhoog moet, zodat LTO meer lobbyisten in Den Haag kan hebben.

Horen in plaats van lezen
Sabrina Huisman, relatiebeheerder regio West, sprak met een lid dat een gemengd bedrijf in Zeewolde heeft. ‘Hij was erg enthousiast over de manier waarop wij nieuwe leden laten kennismaken met LTO Noord’, zegt Huisman. ‘Normaal gesproken lees je hoe landbouwwoordvoerders over bepaalde standpunten denken. Nu kun je dat echt van de woordvoerder zelf horen.’
Een fruitteler uit Wijdenes zag dat er veel melkveehouders en akkerbouwers mee waren op excursie. Dat maakte voor haar duidelijk dat het belangrijk is dat ook de fruitteeltsector goed vertegenwoordigd is binnen LTO. Wollerich vroeg de fruitteler na afloop naar haar indruk. ‘Ze vond de openheid en transparantie van Jaco Geurts opvallend’, aldus Wollerich. ‘Dat is belangrijk want zo verklein je de afstand tussen burger en politiek. Nieuwe leden roept ze op: “als je kan ga mee naar de excursie in Den Haag!”