LTO Academie

Verdieping in verandering sector

De bestuurlijke talenten van LTO Noord, ZLTO en LLTB gingen maandag en dinsdag in Brabant op pad voor een tweedaags programma.

Dit stond in het teken van veranderingen in markt, maatschappij en de landbouw. Wat verandert er allemaal in het voedselsysteem en de manier waarop mensen naar de landbouw kijken? En wat betekent dit voor de jonge bestuurders van de drie LTO’s? 

Doel van de tweedaagse was het meenemen van jonge talenten in de landbouwtransitie. ‘Op verschillende vlakken komen veranderingen op ons af’, zegt Willy Kempen, die samen met Jacqueline Kroon het LTO Talentenprogramma begeleidt. 
‘Nieuwe technologieën doen hun intrede, productie- en consumptiepatronen veranderen. Als bestuurder moet je daar een beeld bij krijgen. Innovaties zorgen voor veranderingen. Welke ga je steunen, welke niet? Welke beweging gaat hout snijden en welke niet?’
Jurjen de Waal, inhoudelijk medewerker van Milieudefensie, was een van de gesprekspartners. ‘Bij Milieudefensie is een omslag gekomen in het denken over boeren.’

Polariserend
Volgens De Waal is de organisatie in het verleden te polariserend bezig geweest als het gaat om de landbouw. ‘Naar boeren werd gekeken als naar grote bedrijven die op de korte termijn denken. Maar bij boeren is dit niet aan de orde, zij denken op de lange termijn. Ze zijn zuinig op hun grond, die ze aan de volgende generatie willen overdragen. Mogelijk zijn er meer overeenkomsten tussen de landbouw en Milieudefensie dan we dachten.’
De Waal wil niet meer over, maar met de boeren praten. Het gesprek tussen de talenten en De Waal was volgens Kempen heel open en goed. ‘Dat het contact er nu is, dat we in gesprek zijn, dat is winst.’
Douwe Korting en Geert van der Veer ontvingen dinsdag de talenten op hun Herenboerderij in Boxtel. Het fundament van een Herenboerderij bestaat uit een groep mensen die in de vorm van een coöperatie de boerderij runnen en samen bepalen wat ze van hun boerderij willen eten.

Ambitie van Herenboeren
‘De ambitie van de Herenboeren is om hun concept uit te rollen in Nederland’, vertelt Kempen. ‘Ze zien daarbij vooral kansen in gebieden die een overgangsgebied vormen tussen natuur en reguliere landbouw.’
Dit concept brengt de consument dichter bij het produceren van voedsel. Kempen: ‘Toen het afgelopen winter ging vriezen, moest de medewerker ‘s nachts aan de slag om het fruit te besproeien, zodat dit niet zou bevriezen. Zo zagen de coöperatieleden dat de teelt van een appel of peer niet vanzelf gaat.’
Hendrik Hoeksema, programmaleider transitie van ZLTO, ging met de talenten in op veranderingen en hoe daar vervolgens je eigen visie op te ontwikkelen. Ook waren er excursies naar Vion en de vereniging GroentenFruit Huis, een belangenbehartigende club van handelsbedrijven en telersverenigingen.

 

Bron: Nieuwe Oogst