debatclub

LTO Academie start met debatclub

Debatteren kun je leren. Dat ontdekten bestuurders die deelnamen aan het LTO Talentenprogramma en het LTO Topprogramma.

Zij waren zo enthousiast na een training debatteren dat de LTO Academie een debatclub heeft opgericht.

‘Na afloop van de debattraining op 18 april gaven deelnemers aan dat ze verder wilden met het verbeteren van hun communicatieve vaardigheden’, vertelt Carmen van Dam, coördinator van de LTO Academie. ‘In de LTO Debatclub kunnen ze met regelmaat oefenen.’

De vervolgtraining heet: LTO-Bootcamp Debatteren 2019/2020. Volgens Van Dam is dit de ultieme debat- en speechcursus van de LTO Academie. Het programma bestaat uit elf maandagmiddagen debat- en speechtraining in Wageningen en het deelnemen aan verschillende debattoernooien.

Zelfvertrouwen
‘Heb je de training gevolgd, dan ben je een krachtige en heldere communicator die namens LTO Nederland of de regionale LTO-organisatie vol zelfvertrouwen het woord kan voeren met leden en burgers en woordvoering kan doen in de media’, zegt Van Dam. ‘Deelnemers leren kritisch luisteren, overtuigend formuleren, spreken met impact, helder denken, sterk argumenteren en inspirerend spreken.’

Wil Meulenbroeks staat regelmatig vanuit zijn rol als LTO-bestuurder onder andere de media te woord. ‘Het is belangrijk dat je op zo’n moment duidelijk kunt formuleren en vasthoudt aan je standpunten. Tijdens de trainingen leren we hoe we dat het beste kunnen doen en door te oefenen moeten we het debatteren in de praktijk onder de knie krijgen.’

Het belangrijkste dat Meulenbroeks tot nu toe heeft geleerd, is begrijpelijk uitleggen. ‘Als mensen je niet begrijpen, haken ze af en heb je je doel gemist.’

Op maandag 24 juni start de eerste trainingsmiddag. De club telt zestien deelnemers en er is al een wachtlijst. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten? Neem dan contact op met Carmen van Dam, coördinator LTO Academie: (06) 83661050.