LTO Academie

Bredere blik met ‘Besturen vanuit je kracht’

De slotbijeenkomst van het programma ‘Besturen vanuit je kracht’ van de LTO Academie vond dinsdag plaats in de PlantXperience van Schoneveld Breeding in Wilp. Dit programma is vorig jaar ontwikkeld vanuit het idee bestuurders uit de eigen bubbel te ‘trekken’.

‘Wat gebeurt er in de wereld om je heen en hoe ga je daarmee om als bestuurder?’ legt Sacha Kramer van de LTO Academie uit. Het programma ‘Besturen vanuit je kracht’ helpt bestuurders om met meer impact te besturen. In het programma is aandacht voor het kennen van eigen kwaliteiten als bestuurder en werken aan persoonlijke groei. Daarnaast staan ontmoetingen op locatie centraal met ondernemers die het ‘anders doen’, buiten de gebaande paden treden. Breder kijken en nieuwe dingen horen en zien.

Natuurinclusief
De bestuurders waren bijvoorbeeld te gast bij Crole Natuurrund in Sint-Oedenrode, waar vleesvee in de natuur wordt gehouden en vorm wordt gegeven aan natuurinclusief boeren. ‘Dan krijg je discussies over welke kant het opgaat met de landbouw, hoe bestuurders daarin zitten’, zegt Kramer. ‘Een bestuurder gaf aan dat hij na het bezoek aan de natuurrunderen geïnspireerd was om toekomstbestendig en meer in kansen te gaan denken. Hij diende een bedrijfsplan in bij de gemeente en kreeg 10.000 euro voor natuurinclusieve landbouw. Dat is voor hem als ondernemer interessant, maar ook als bestuurder, dat je zelf de ervaring hebt om met iets nieuws te starten.’

Voedseltransitie
Een ander gesprek was met een lector van HAS Hogeschool Den Bosch over voedseltransitie. ‘Het mag best schuren in hoe je over ontwikkelingen denkt. Dan komen er interessante dingen uit’, aldus Kramer. Tijdens de slotbijeenkomst beoordeelden de bestuurders elkaar op de eigen pitch van één minuut over ‘waar sta je voor, waar wil je naartoe als bestuurder en hoe wil je de leden daarin meenemen?’ Kramer: ‘Ik zag meer openheid, een bredere blik, juist waar het in het programma om gaat.’
Ook komend seizoen staat ‘Besturen vanuit je kracht’ weer op het programma. Inschrijven kan via www.ltoacademie.nl. Een intakegesprek over de eigen motivatie gaat vooraf aan het programma.

 

Bron: Nieuwe Oogst