Bart Gussinklo

Kip met gouden eieren: slachten of wachten

Als melkveehouder en akkerbouwer heb ik niet zoveel verstand van kippen.

Meer gevoel heb ik bij spreekwoorden met kippen. Zoals het spreekwoord over de kip met de gouden eieren, die kip die je  niet zou moeten slachten. 

Eigenlijk zegt dat spreekwoord: wees zuinig op wat van waarde is want als het weg is komt het zomaar niet terug. Bij LTO Noord hebben we zo’n kip met gouden eieren die je niet moet slachten: het LTO Noord Innovatiefonds.

Het LTO Noord Innovatiefonds is ontstaan door inzet van generaties voor ons. Het fonds is gevuld met opbrengsten uit de verkoop van bedrijven en deelnemingen die onderdeel waren van voorgangers van het huidige LTO Noord. Je zou kunnen zeggen oud geld. Rendement op dit vermogen wordt ingezet om innovatieve projecten in land en tuinbouw te financieren. Of een aanvraag voldoet aan de criteria (innovatief, samenwerking, betrokkenheid ondernemers) wordt beoordeeld door de beoordelingscommissie. De leden van de commissie zijn LTO Noord collega’s, mannen en vrouwen uit vakgroepen en regiobesturen. Ook zijn er leden afkomstig uit de wereld van het bedrijfsleven, kennis en onderzoek. Ik ben nu al weer heel wat jaren de voorzitter van deze commissie en heb tientallen projecten langs zien komen en mee beoordeeld.

 

het echte gouden ei (project) moet nog steeds komen, naar mijn idee

Arie Verhorst

De vraag komt dan op: hebben we in al die jaren al veel gouden eieren zien langskomen? Die vraag is niet zo gemakkelijk met ja of nee te beantwoorden. Soms hebben we als beoordelingscommissie hoge verwachtingen van een innovatieproject, maar valt dat later toch tegen. En een andere keer hebben we veel vraagtekens bij een project, dat uiteindelijk toch heel succesvol is en een mooie bijdrage levert aan de land- en tuinbouw. Je zou kunnen zeggen dat we soms projecten hebben met een gouden randje dat verbleekt en soms projecten met een koperen randje dat goud wordt. Maar het echte gouden ei (project) moet nog steeds komen in mijn beleving.

Je kunt je de vraag stellen of we moeten blijven wachten tot het ultieme gouden project zich aandient. De vraag is of dat de werkelijke verandering bewerkstelligt. Soms wordt gesuggereerd de kip te slachten en het oude geld maar op te maken aan directe belangenbehartiging. Maar daar is het geld niet voor bedoeld.

Als wat conservatief ingestelde boer zult u begrijpen dat ik ga voor wachten en het behoud van de kip. Of die ooit gouden eieren gaat leggen weet ik niet, maar als we haar slachten legt zij nooit meer. Ook met de normale, niet-gouden, eieren worden nu mooie projecten gefinancierd. Soms gericht op een technische vernieuwing (innovatie) maar vaak ook gericht op in beweging zetten van verduurzaming op de bedrijven. Ook dat is innovatie. En laten we wel zijn: de waarde van veel gewone eieren samen kon wel eens groter zijn dan van dat ene gouden ei.

 

Arie Verhorst

Arie Verhorst

Voorzitter provincie Zuid-Holland, voorzitter Beoordelingscommissie LTO Noord Fondsen

Naar alle weblogs van Arie Verhorst

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.