Landschap - Weg

Verandering doet leven

De natuur barst in al haar volle glorie los, terwijl ik deze column schrijf. Vogels fluiten, knoppen zwellen, de narcissen laten hun mooiste gele kleuren zien.

Alles leeft op en komt weer tot bloei. Op het land is het opvallend rustig, want de laatste maand is er de nodige regen gevallen. Dat was ook hard nodig na de uitzonderlijk droge zomer, herfst en winter.

De extremen in weersomstandigheden van de afgelopen jaren stapelen zich op. Klimaatverandering is een feit, met alle gevolgen van dien. Zelfs de grootste criticaster houdt zich relatief stil want we kunnen er niet meer om heen. De gevolgen voor de landbouw zijn aanzienlijk. Ziekten en plagen roeren zich en vragen om een nieuwe aanpak. Teelten veranderen of verdwijnen, nieuwe teelten zullen hun intrede doen. En dit is niet de enige verandering.

De maatschappij roert zich in veel opzichten. Ook het politieke klimaat heeft zich in de afgelopen decennia langzaam maar gestaag gewijzigd. Toch schrikken we op na de laatste verkiezingsuitslag. Misschien wel omdat veranderingen zich langzaam aan voltrekken en we onvoldoende beseffen hoe snel de wereld om ons heen, maar ook wij zelf, veranderen.

 

met een open blik naar de toekomst zullen we nieuwe wegen en antwoorden op alle vragen weten te vinden

Janny peltjes

De consument is mondiger dan ooit en kijkt mee in onze bedrijfsvoering. Daar kun je iets van vinden maar het is ook domweg een feit. Dit biedt veel kansen om mee te veranderen en ons open te stellen voor de omgeving en de toekomst.

In de vele projecten waaraan LTO Noord Fondsen haar steun geeft, draait het juist om die verandering, om te vernieuwen en innovatief te ondernemen. Kijken naar het verleden is goed om de geleerde lessen niet te vergeten. Maar met een open blik naar de toekomst zullen we nieuwe wegen en antwoorden op allerlei vraagstukken weten te vinden. Daar kunnen onze toekomstige generaties op voortbouwen.

De uitspraak van Socrates zal dan ook altijd levend blijven: The secret of change is to focus your energy, not on fighting the old but on building the new.

  socrates

 

Jannie Peltjes

Bestuurslid Beoordelingscommissie LTO Noord Fondsen

Naar alle weblogs van Jannie Peltjes

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.