De Online Nieuwe Boerenfamilie: samen nog slimmer boeren

  • LTO Noord Innovatiefonds

Food Hub heeft een bijdrage van het LTO Noord Innovatiefonds ontvangen om een online concept te ontwikkelen voor hun Nieuwe Boerenfamilie en daarmee een eerste jaar te draaien. Hiermee kan een grotere groep agrariërs gebruik maken van deze vernieuwende aanpak.

veehouder-van-diest-19

‘Het bereik van de Nieuwe Boerenfamilie in de oorspronkelijke opzet is beperkt tot jaarlijks een groep van zo'n 10 tot 15 deelnemers. Een online concept biedt perspectief op gebruik door een veel bredere groep ondernemers’, vertelt Frits Mandersloot, coördinator van het LTO Noord Innovatiefonds. ‘Het zou mooi zijn om de vernieuwende aanpak van De Nieuwe Boerenfamilie en de jonge doelgroep die zij bereiken te verbinden aan het LTO Noord programma Voor de volgende generatie. En zo gezamenlijk te werken aan de doorontwikkeling van De Nieuwe Boerenfamilie.’

Patronen doorbreken

De Nieuwe Boerenfamilie organiseert dat mensen van buiten de sector hun ideeën, kennis en ervaring inzetten voor vraagstukken van ondernemers in de sector. Dat zorgt voor een frisse wind en mooie nieuwe oplossingen wat traditionele patronen kan helpen doorbreken. En zo zorgt voor nieuwe perspectieven voor het bedrijf.

Het LTO Noord Innovatiefonds vindt ook de versterking van de samenwerking tussen LTO Noord, NAJK en Food Hub (Nieuwe Boerenfamilie) waardevol. Ook Aeres Hogeschool, een strategisch belangrijke partner voor LTO Noord vanuit het onderwijs, is partner in het voorstel.

Uit de aanvraag van Food Hub

De Nieuwe Boerenfamilie zet een stap naar voren. Met de Online Nieuwe Boerenfamilie willen we een grotere en bredere groep (jonge) ondernemers nog beter ondersteunen. Want toekomstgericht ondernemen vraagt van ondernemers een goede afweging van mogelijkheden voor hun bedrijf.  

In de Nieuwe Boerenfamilie worden boeren en tuinders gekoppeld aan experts buiten de agrarische sector. Onder het motto: ‘samen slimmer boeren’.  Dit gebeurt met hulp van ‘de Boerenversneller’. In zes intensieve programmadagen en een traject van een half jaar gaan zij van wens naar werkelijkheid en ‘versnellen’ zij hun plannen tot een uitvoerbaar verdienmodel. Zij gaan hiermee aan de slag in workshops, met coaching en ook door van elkaar te leren. Zo heeft een agrariër reststromen gevonden via bakkers uit de stad en vond weer een ander waardevolle teamleden voor haar bedrijf. Inzet is het komen tot slimmere en vernieuwende verdienmodellen.  

Zelf een idee?

Kijk hier voor de criteria en hier voor de beoordelingsdata. Heb je vragen? Neem contact op met het LTO Noord Innovatiefonds via innovatiefonds@ltonoord.nl.