Duin- en Bollenstreek Duitsland

Duin- en Bollenstreek op reis in Duitsland

41 leden van LTO Noord-afdeling en KAVB Duin- en Bollenstreek gingen vorige week vier dagen op excursie naar Duitsland. ‘We zijn buitengewoon goed ontvangen bij kwekers, de bloemenveiling en andere bedrijven in het Ruhrgebied en Nederland’, vertelt Aad van Ruiten, die de excursie had georganiseerd.

Nog niet eerder ging er zo’n grote groep leden mee op de meerdaagse excursie, die LTO Noord en de KAVB nu al voor achtste keer hielden. Van Ruiten, oud-voorzitter van LTO Noord Duin- en Bollenstreek, maakte de planning en regelde de bezoeken voor de vier dagen. Een collega verzorgde een aantal praktische zaken.

‘Je loopt er al een jaar over te prakkiseren’, vertelt Van Ruiten. ‘Dan komt er bij ons bollenbedrijf bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van een Duitse pottenfabriek, met wie ik in gesprek raak over mijn plannen. ‘Kom maar eens kijken bij ons’, zegt hij. En zo heb ik weer een adres om te bezoeken. Ook de andere bedrijven die ik benaderde, waren allemaal enthousiast over onze komst.’

Het eerste bezoek op maandag 25 februari was bij machinefabriek Kees Benschop in Lopik. Dit bedrijf produceert noodstroomaggregaten voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en glastuinders.

Vandaar ging de touringcar, met als chauffeur een oud-bollenkweker, door naar kwekerij Jack van Vlerken in Mierlo. Hier maken circa honderd medewerkers bloemenarrangementen op potjes, waarbij ze veel bollen gebruiken. ‘Onder andere over de huisvesting van hun medewerkers, een groot probleem in Noord-Brabant, hebben we uitgebreid met elkaar gesproken’, blikt Van Ruiten terug.

Dinsdag ging de groep naar de bloemenveiling in Herongen bij Aken. ‘s Middags bezochten de leden de Dom in Keulen.

De groep ging woensdag naar kwekerij Degenhardt in Neuss. Dit bedrijf koopt bloembollen uit de bollenstreek en maakt daar setjes van voor de verkoop en broeit bollen in de eigen broeierij. In de middag bezochten de leden een kolenmijn, die nu een museum is.

Op de laatste dag stond in de ochtend een bezoek aan Kiepenkerl in Everswinkel op het programma. Dit bedrijf handelt in zaden voor tuinliefhebbers, pootaardappelen en graszaden, die ze in heel Duitsland leveren. ‘Ook aan grote voetbalstadions’, weet Van Ruiten.

Spuitgietpotten
In pottenfabriek Pöppelmann in Lohne werden de leden volgens Van Ruiten ‘als een koning’ ontvangen met een warm buffet. Daarna keken ze naar het productieproces van twee typen potten: spuitgietpotten en vacuüm getrokken potten. ‘Voor telers in het Westland en Naaldwijk is dit bedrijf een van de grootste leveranciers van potten’, aldus Van Ruiten. ‘Dat geldt ook voor de Bollenstreek, waar veel bollen op pot worden geteeld.’

Van Ruiten kijkt tevreden terug op de excursie. ‘Iedereen was enthousiast.’

Bron: Nieuwe Oogst