#trotsopdeboer, t-shirt, actie, protest, provinciehuis

Massale steun van burgers voor boeren

‘Jij blijft de boeren toch ook steunen?’ Die vraag op de Facebookpagina BoerenBuren levert bijna 66.000 steunbetuigingen van Nederlanders op voor onze boeren en tuinders.

LTO Noord heeft direct na 1 oktober een online campagne opgezet, om de samenleving te bedanken voor hun steun aan boeren en tuinders rond de protesten. En om de positieve energie in de samenleving vast te houden. De campagne liep veertien dagen.
Met Facebookfilmpjes werden burgers eerst bedankt voor hun sympathie voor de boeren en tuinders tijdens de boerenprotesten. Daarna volgde via een poll de vraag of ze de boeren en tuinders blijven steunen. Van de ruim 67.000 reacties klikten bijna 66.000 mensen op ‘ja’. Oftewel, een score van ruim 98 procent op de poll. 
 
Hart onder de riem
‘Een overduidelijk hart onder de riem voor boeren en tuinders door betrokken burgers’, vindt online communicatieadviseur Sabine Hollegien van LTO Noord. 
De filmpjes en de poll werden gedeeld op de Facebookpagina BoerenBuren. Deze pagina richt zich op de samenleving en is twee jaar geleden opgezet door LTO Noord regio West. 
‘De Facebookpagina BoerenBuren geeft een heldere kijk op wat boeren en tuinders van Nederland drijft. Het is een online community waar leden van LTO Noord verhalen, foto’s en filmpjes delen vanaf het boerenerf’, zegt Hollegien. 
‘De community kent zo’n 14.500 volgers. LTO Noord is niet expliciet zichtbaar op deze pagina. Dat hoeft ook niet, wij willen het verhaal van boeren en tuinders vertellen.’
Onder andere doordat de volgers van BoerenBuren de poll delen met hun Facebookvrienden, krijgen de berichten snel een groot bereik. Daarnaast is de poll online extra gepromoot.
‘Op deze manier halen we niet alleen steunbetuigingen op, maar maken we ook zichtbaar dat we de samenleving nog hard nodig hebben Die sympathie vanuit de samenleving helpt ons aan de onderhandelingstafels bij provincies en in Den Haag’, legt Hollegien uit.
‘We delen graag het aantal binnengehaalde steunbetuigingen met de LTO-leden. Ze zijn tenslotte voor onze boeren en tuinders.’
 
Sticker #trotsopdeboer
In de Nieuwe Oogst van afgelopen zaterdag (19 oktober) stuurde LTO Noord een sticker met de opdruk #trotsopdeboer mee. Deze slogan werd in aanloop naar 1 oktober door veel agrarische partijen gebruikt om aan de samenleving te laten zien dat zij volledig achter de boeren staan. Ook dit was – net als de online actie via BoerenBuren – een landelijke, sectorbrede actie.
#trotsopdeboer is ook gebruikt op de spandoeken die in aanloop naar 1 oktober aan LTO Noord-afdelingen uitgereikt zijn. Daarnaast staan en komen op sociale media veel redenen voorbij om #trotsopdeboer te zijn.
De boerenprotesten in Den Haag en bij de provinciehuizen hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk en succesvol het is om schouder aan schouder te staan, om eensgezind een krachtig statement af te geven. Dat moeten we samen doen. Met de sticker #trotsopdeboer kan deze boodschap met een breed publiek worden gedeeld.
U kunt ook kijken op de actiepagina #trotsopdeboer van LTO Noord.