Heeft u al een date gepland?

Onder #makeadate2020 zoeken boeren van Nederland het gesprek met de samenleving op. Doel? Contact krijgen met mensen van buiten de boerenbubbel, om te praten over de agrarische sector en de maatschappij.

‘Wij hopen dat het niet bij één date blijft, maar dat een tweede en derde afspraakje volgen voor blijvende impact’, zegt initiatiefnemer en melkveehouder Jeanet Brandsma uit Giethoorn.
Boeren en niet-boeren hebben heel veel met elkaar te maken. Dat werd in 2019 wel duidelijk, stelt Brandsma. ‘Door de acties in de loop van vorig jaar werd de situatie van agrariërs voor heel Nederland zichtbaar. Iedereen had er ook een mening over. Het gesprek dat toen ontstond willen we in 2020 vaker, te beginnen op Valentijnsdag.’

Begrip voor leefwereld
De actie Make a date staat voor een ontmoeting tussen een boer of tuinder met iemand van buiten de agrarische sector. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaat begrip voor elkaars leefwereld, denken de initiatiefnemers. Deze bestaan onder andere uit Boeren van Nederland, LTO Noord, Boert Bewust en Team Agro NL.
De landelijke actie trapt af op Valentijnsdag, maar gaat daarom in 2020 het hele jaar door. ‘We willen in gesprek blijven met mensen van buiten de sector’, zegt Brandsma. De boerin hoopt op ontmoetingen met blijvende impact. ‘Dat er daadwerkelijk iets verandert op het bedrijf of dat een bredere beweging of samenwerking ontstaat.’ Concrete plannen of ideeën wil de organisatie zo mogelijk ondersteunen.
Boeren van Nederland moedigde agrariërs in 2018 voor het eerst aan om op Valentijnsdag in gesprek te gaan met iemand van buiten de eigen sector. Ook in 2019 vonden er dates plaats tussen boeren en tuinders met landelijke en lokale politici en bekende en onbekende Nederlanders.
De eerste dates voor 2020 zijn inmiddels ook gepland. Op de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn grepen Tweede Kamerleden afgelopen week hun kans voor een date met een boer. Zo heeft melkveehouder Geertjan Kloosterboer binnenkort een afspraakje met Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) en gaat Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) op date met veehouder Suzanne Ruesink.

Behoefte vanuit maatschappij

‘Het valt me dit jaar op dat juist mensen van buiten de agrarische sector het initiatief nemen’, laat Brandsma weten. ‘Heel fijn om te merken dat ook vanuit de maatschappij behoefte is aan een gesprek.’
Wie ook op date wil, maar niet goed weet hoe hij of zij een iemand kan uitnodigen, kan zich aanmelden via de website van Boeren van Nederland. De organisatie koppelt dan boeren en niet-boeren aan elkaar. Meer informatie op www.boerenvannederland.nl/makeadate2020 

Bron: Nieuwe Oogst