Gerjan en Elise Roetert en Esther Ouwehand

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren biedt excuses aan voor tweets over Sallandse boer

Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft woensdag excuses aangeboden aan melkveehouder Gerjan Roetert uit Wesepe. Ouwehand had vorige week donderdag een tweet geplaatst waarin ze suggereerde dat een boer zomaar water uit de sloot haalde en dat hij milieuregels overtrad. De beschuldigingen bleken niet te kloppen. De tweets leidden tot teleurstelling van de boer en LTO Noord, de vereniging van boeren en tuinders.

Tijdens een gesprek woensdagmiddag bood Ouwehand meteen haar excuses aan. 'De tweet die ik vorige week uitdeed heeft nogal wat stof doen opwaaien. En terecht, zo bleek, want die tweet was niet correct. Vanmiddag gelukkig een goed gesprek gehad met Gerjan en Elise. Ik heb hen mijn excuses aangeboden en die hebben ze geaccepteerd. Fijn!' Ouwehand en Roetert hebben gedachten uitgewisseld over de toekomst van de landbouw. 'We vonden verschillen maar ook gezamenlijke grond. Mooie basis om over in gesprek te blijven!'

Punt kunnen maken
Melkveehouder Roetert is blij met de excuses van Ouwehand. 'Het was een heel goed gesprek. We verschillen van mening, maar we hebben beide ons punt kunnen maken. Het is gelukt om verbinding te zoeken en ik heb er een heel goed gevoel aan overgehouden.' De tweet en de reacties erop zorgden afgelopen week voor veel commotie. 'Ik hoop dat het nu over is en dat iedereen weet dat er niks verkeerd is gedaan.'

Les voor politici
Belangenvereniging LTO Noord is blij met deze uitkomst. 'Het was moedig van Ouwehand om in gesprek te gaan met deze boer. De emoties waren vooraf hoog, maar tijdens het gesprek zijn beide partijen tot elkaar gekomen,' zegt Rudie Haarman, vicevoorzitter van LTO Noord-afdeling Salland. 'Wel hoop ik dat dit een les is voor politici: check eerst hoe het echt zit voordat je een tweet plaatst. Daarmee bespaar je een boel leed bij boeren en burgers.'