Meat The Victims suggereert nieuwe acties

Van onze Engelse collega-organisatie kwam eind vorige week de waarschuwing dat de Australische oprichter van Meat The Victims op Instagram een bericht heeft gepost waarin wordt gesuggereerd dat er binnenkort activiteiten gepland zijn.

In het bericht worden de landen Israël, Nederland, Noord-Ierland, Canada, Spanje (Barcelona), het Verenigd Koninkrijk en de VS ‘getagd’ (Texas). LTO Nederland heeft dit bericht conform eerder gemaakte afspraken gedeeld met de Nationale Politie. Hoewel er op dit moment geen sprake is van een acute dreiging, kan extra waakzaamheid geen kwaad. 

Inzet op harde aanpak
LTO Nederland zet zich blijvend in voor een harde aanpak van extremisten die de wet overtreden. Daarom werkt LTO samen met de POV, de Nationale Politie, het OM, het ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V) en het ministerie van LNV aan het beter waarborgen van de veiligheid van Nederlandse boeren. De afgelopen jaren hebben dierenactivisten en -extremisten regelmatig de land- en tuinbouw aangevallen, bijvoorbeeld door demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, het sturen van doodskaarten naar boerenfamilies, het met naam en toenaam noemen van boeren op social media en posters, en door met graffiti lasterteksten aan te brengen. Dit soort acties, waarbij het overtreden van de wet niet wordt geschuwd, heeft een grote impact op boeren en tuinders.
Na de bezetting in Boxtel, mei 2019, zijn er afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling tussen ministeries, politie, OM, LTO Nederland en de POV.

Hoe te handelen bij dierenextremisme
LTO heeft samen met de POV, het ministerie van J&V en de Landelijke Politie ook informatie voor veehouders ontwikkeld over preventie en hoe te handelen bij een bezetting door dierenactivisten en -extremisten. LTO raadt u aan deze factsheet nog eens goed door te lezen. Boeren die vragen hebben over dierenextremisme kunnen contact opnemen met hun regionale LTO-organisatie. Bij (dreiging van) dierenextremisme kan contact worden opgenomen met de politie via 112 of 0900-8844 (geen spoed, wel politie).

Bron: LTO Nederland